22.8 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 15:10
No menu items!

Focar de pseudopestă aviară la Zărnești UPDATE

spot_img

Belarusul a impus restricţii temporare importului de pui din România, din cauza unui focar al bolii Newcastle (RNA) în această ţară, a anunţat Departamentul pentru Supraveghere Veterinară şi Alimente din cadrul ministerului belarus AL agriculturii şi alimentaţiei.

Boala Newcastle este o boală contagioasă care afectează atât specii domestice, cât şi sălbatice de păsări. Virusul care o produce este transmisibil la om, producând conjunctivite şi simptome de gripă. Boala diferă de gripa aviara, dar se asemănă cu aceasta din punct de vedere clinic. Cauzată de un alt virus, această boală este alimentată în principal de condiţii precare de igienă şi nerespectarea măsurilor de profilaxie generală

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov a anunțat marţi că a stabilizat focarul de pseudopestă aviară în localitatea braşoveană Tohanu Vechi, Zărneşti.

După cum transmite DSVSA Braşov, au fost organizate zone de protecţie şi supraveghere pe o rază de zece kilometri, unde au fost luate măsuri de restricţie în ceea ce priveşte circulaţia păsărilor.

Cadavrele păsărilor sacrificate şi deşeurile (furaje, gunoi de grajd etc) care ar fi putut fi contaminate au fost trimise la Codlea pentru incinerare, iar cotețul unde erau ținute păsările și împrejmuirile, drumul de acces şi echipamentele au fost dezinfectate.De asemenea, s-a recurs la acţiuni de dezinsecţie şi deratizare, potrivit sursei citate.

UPDATE ora 16.00

Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), spune că apariţia unui focar al bolii Newcastle (pseudopesta aviară) în localitatea Tohanu Vechi din judeţul Braşov nu afectează efectivele de păsări din România şi nici comerţul cu pui şi carne de pasăre.

El mai spune că România nu exportă şi nici nu importă pui şi carne de pasăre din Belarus, iar apariţia acestui virus într-o gospodărie ţărănească nu afectează industria avicolă din ţară. În ultimii 2-3 ani, România nu s-a confruntat cu această boală în fermele avicole pentru că efectivele de păsări sunt protejate prin vaccinare, a spus Ilie Van.