11.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 10:11
No menu items!

Finul lui Dragnea, dat pe mâna Parchetului

spot_img

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în cazul primarului din Bușteni, Emanoil Savin, pentru conflict de interese

savin_emanoil

ANI cere procurorilor să facă verificări în cazul primarului din Buşteni, Emanoil Savin, pentru conflict de interese, întrucât a semnat un contract de parteneriat privind organizarea, în 2011, a Cupei Mondiale de Escaladă pe Gheaţă, în baza căruia cazarea şi masa au fost asigurate de firma edilului.

În acea perioadă, Emanoil Savin, membru de vază al PDL, ocupa locuri fruntașe în topurile miliardarilor (Capital și Forbes), se mândrea cu „nașul” Liviu Dragnea (care, spunea Savin, l-a cununat la nunta de argint), dar și cu prietenia cu Roberta Anastase.

Acuzațiile formulate de ANI

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a precizat, miercuri, într-un comunicat de presă că Emanoil Savin a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi penală, întrucât, în calitate de primar, a semnat un contract de parteneriat încheiat între Clubul Alpin Român, Primăria Oraşului Buşteni şi Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă, care a avut ca obiect organizarea, în perioada 4-6 februarie 2011, a etapei Cupei Mondiale de Escaladă pe Gheaţă. În baza contractului, serviciile privind cazarea şi masa pentru amenajatorii şi arbitrii locali, prevăzute în sarcina primăriei, au fost asigurate de societatea în cadrul căreia Savin deţinea calitatea de asociat, iar soţia acestuia funcţia de administrator.

În baza acestui contract, Primăria Buşteni a achitat societăţii administrate de soţia lui Savin suma de 8.000 de lei, reprezentând contravaloarea serviciilor hoteliere.

Astfel, ANI a solicitat Parchetului Judecătoriei Sinaia să facă verificări în cazul lui Emanoil Savin, pentru conflict de interese.

Potrivit articolului 301 din Codul penal, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică„.

ANI a precizat că Emanoil Savin a încălcat şi dispoziţiile articolului 76, alineatul 1 din Legea 161/2003, potrivit cărora „primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”, precum şi pe cele ale articolului 75, alineatul 1, literele a) şi c) din Legea 393/2004, potrivit cărora „aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv; o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri”.

Emanoil Savin a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare şi elementele identificate, iar acesta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Potrivit legii, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Savin despre nașul Liviu Dragnea: „Ne-a ajutat și când a trebuit să obținem finanțări pentru diverse proiecte importante ale orașului”

În 2011, într-un interviu acordat revistei „VIP”, Emanoil Savin se mândrea cu relația sa de cumetrie cu Liviu Dragnea.

Liviu ne-a cununat la împlinirea a 25 de ani de la căsătorie. Atunci când eu eram puțin supărat pe Roberta, nașu’ a venit și mi-a spus că, dacă am probleme, să-i zic, că mă ajută; totodată, m-a sfătuit să nu plec din PDL, ci să rămân să-mi fac treaba (…). Dragnea ne-a ajutat și când a trebuit să obținem finanțări pentru diverse proiecte importante ale orașului, dar oricum, eram prieteni dinainte. Ne leagă zece ani de prietenie. (…)Fata mea urmează să se casatorească. Are un iubit. Îi cunună tot nașu’ Liviu Dragnea.

Emanoil Savin
primar PDL al orașului Bușteni

Raluca Dan