21.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 15:01
No menu items!

Fenomenul radicalizării islamiste, în creștere în România

spot_img

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), Ovidiu Marincea, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că fenomenul radicalizării este în creştere în lume, dar şi în România. El a precizat că este necesară actualizarea legii de combatere şi prevenire a terorismului.

Declarațiile au venit în contextul în care un bărbat de 39 de ani din Piteşti a fost reţinut, joi, pentru promovare a unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unei infracţiuni de terorism şi culegerea sau deţinerea, în scopul transmiterii, ori punerea la dispoziţie de date şi informaţii despre obiective vizate de o entitate teroristă.

Purtătorul de cuvânt al SRI a explicat și care este profilul unui adept Daesh.

„Acest trend al radicalizării şi autoradicalizării înregistrează peste tot în lume o creştere şi înregistreaza şi în România. Profilul persoanelor uşor de radicalizat: sunt persoane neadaptate societăţii, marginalizate, aflate în zone defavorizate, iar această tipologie reprezintă principala ţintă a propagandei jihadiste. Unele dintre aceste persoane sunt asociate criminalităţii de mică anvergură, vorbim de un fenomen de radicalizare care se întâmplă în penitenciare, în închisori. Cele mai multe persoane sunt radicalizate în închisori. Peste tot în lume au acelaşi profil. Sunt persoane excluse din societate, frustrate, care comit mici infracţiuni. Nu ne aşteptăm la acele persoane pe care le vedem la televizor, în filmele de propagandă ale jihadiştilor, care sunt foarte bine îmbrăcate, antrenate”, a spus Marincea.

Purtătorul de cuvânt al SRI a susținut că acesta este unul dintre motivele pentru care SRI vrea actualizarea Legii privind combaterea terorismului.

„SRI constantă un trend crescător al numărului situaţiilor punctuale de cetăţenii străini dar şi români, care necesită măsuri de monitorizare complexă. Fenomenele radicalizării şi autoradicalizării încep să se manifeste şi în rândul cetăţenilor români convertiţi la islamism. Cei mai mulţi s-au convertit şi radicalizat în ţări vest-europene, au un trecut infracţional, ceea ce sporeşte gradul de pericol public. Mai multe ţări europene şi-au actualizat deja legislaţia pe zona de prevenire şi combatere a terorismului. Sperăm că acest lucru se va întâmpla şi la noi în ţară. (..)Avem nevoie să fie incriminată călătoria spre teatrele de război, lucru care nu se află astăzi în lege şi toate celelalte ţări l-au adoptat. Să fie incriminate şi acele activităţi oarecum pasive ale unor cetăţeni. Cei care fac schimb de informaţii despre teatrele de război, propaganda jihadistă să nu fie a aceluia care postează, ci şi a acelora care urmăresc. Există mecanisme care permit reţinerea documentelor de identitate în alte ţări când există astfel de suspiciuni. Această lege trebuie modificată şi adaptată realităţilor actuale.”, a mai spus Marincea.

R.D.