15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 12:08
No menu items!

EY: Valoarea tranzacţiilor de pe piaţa românească a ajuns în 2013 la 1,09 mld.$. Cum arată Top 3

spot_img

ernst

Valoarea estimată a tranzacţiilor din România a ajuns la 1,09 miliarde de USD în 2013, în creştere cu 39% faţă de anul precedent, conform studiului M&A Barometer România 2013, dat publicității de compania de consultanță EY.

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a fost dominată în 2013 de tranzacţiile interne, numărul acestora cumulând 56% din total.

În 2013, investitorii din Polonia au fost cei mai importanţi investitori externi în piaţa din România, cu 4 tranzacţii, urmaţi de cei din Marea Britanie, Turcia, SUA (fiecare cu câte 3 tranzacţii) şi Rusia, cu două tranzacţii încheiate.

Valorile de tranzacţionare au fost făcute publice pentru 57 de tranzacţii din 147.

Din numărul total de 147 de tranzacţii finalizate, 63% au fost încheiate de către investitori strategici, în timp ce restul au fost încheiate de investitori financiari. Industria prelucrătoare a fost cel mai atractiv sector, ca număr de tranzacţii – 19. Pe locurile următoare au fost sectorul de energie şi minerit (17 tranzacţii) şi sectorul de media şi telecomunicaţii (15 tranzacţii).

În ceea ce priveşte valoarea, cele mai mari tranzacţii au vizat sectorul de servicii bancare şi financiare, urmat de cel imobiliar, cel de retail şi de comerţ en-gros.

”2014 promite tranzacţii în care jucătorii puternici vor continua să se consolideze, fie prin achiziţia de competitori aflaţi în dificultate, fie prin integrarea pe verticală a sectorului şi obţinerea unor poziţii strategice faţă de competitorii existenţi în piaţă”, a afirmat David Ţiplea, consultant în EY.

Compania a constatat trei tendinţe majore în piaţa de fuziuni şi achiziţii:

  • Consolidarea sectorului financiar a fost cea mai vizibilă tendinţă din piaţă, marcată prin tranzacţii majore în domeniul bancar şi de asigurări. Cele două tranzacţii din sectorul bancar, RBS România – Unicredit Ţiriac Bank şi Citibank – Raiffeisen Bank, au fost cele mai urmărite din industrie de la privatizarea BCR. Aceste tranzacţii au pus şi mai multă presiune pe jucătorii din piaţă pentru a genera creştere sau pentru a se poziţiona pe o anumită nişă, anticipând tranzacţii suplimentare pentru perioada următoare.
  • Ofertele publice iniţiale şi secundare ale companiilor de stat, alături de rolul mult mai activ asumat de BVB. Se așteaptă progrese pe această direcție și de la companiile private.
  • Tot mai mulţi jucători importanţi din piaţă optează să-şi protejeze afacerile prin solicitarea insolvenţei. Aceste insolvenţe apar ca măsură de selecţie naturală a pieţei în sectoarele aglomerate, care nu au maturitatea sau resursele de capital necesare pentru a participa la tranzacţii de fuziuni şi achiziţii, lăsând astfel locul jucătorilor mai maturi şi mai puternici.

Raportul EY mai arată că activitatea din sectorul energetic a fost scăzută.

”În 2014, vom vedea o continuare a tranzacţiilor din sectorul financiar, mai multe exit-uri operate de fondurile private de investiţii care urmăresc să obţină lichidităţi din investiţiile realizate în perioada de dinainte de criză, o convertire mai accelerată a insolvenţelor în fuziuni şi achiziţii şi o revenire uşoară a sectorului imobiliar, în special pe zona de top a proprietăţilor deja ocupate, care generează volume mari de numerar”, se arată într-un comunicat al companiei.

Se așteaptă ca, în următorii doi ani, fondurile de private equity să-și păstreze un număr de achiziţii asemănător cu cel din 2013, dar cu un flux mai intens de dezinvestire.

Analiza se bazează pe informații publice și exclude tranzacții cum ar fi achiziţiile de pachete de acţiuni sub 15%, tranzacţiile imobiliare cu excepţia cazurilor în care vânzatorii şi/sau cumpărătorii sunt companii imobiliare sau tranzacţiile de pe piaţa de capital care nu duc la schimbarea controlului.

Ținta achiziției

Cumpărător

Valoare (mil. $)

 

RBS Bank

UniCredit Tiriac Bank SA

424

City Park Shopping Mall

New Europe Property Investments plc

111

Bricostore Romania

Kingfisher plc

98

Vlad Bârleanu