15.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 14:54
No menu items!

Experții Comisiei Europene îi susțin pe judecători în războiul cu ministrul justiției

spot_img

Experții Comisiei Europene care se ocupă de evaluarea sistemului de justiție din România pentru raportul anual MCV au avut o întâlnire, miercuri, la București, cu reprezentanții asociațiilor profesionale ale magistraților, pentru a discuta subiecte de interes comun ce țin de evoluțiile actuale din justiție. Discuțiile s-au axat în principal pe solicitările magistraților cuprinse în “Memorandumul privind justiția”, în care se expun problemele din sistem judiciar și se solicită implementarea unui set de măsuri care să conducă la o “justiție eficientă, modernă și de calitate”, au precizat reprezentanții Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), într-un comunicat de presă.

“Experții MCV au fost de acord că problemele ridicate de magistrați în Memorandum sunt legitime, acestea necesitând o dezbatere și o analiză temeinică”, se arată în comunicatul de presă.

Reprezentanții asociațiilor profesionale au scos în evidență necesitatea publicării metodologiei raportului MCV, precum și numele persoanelor, instituțiilor și organizațiilor care oferă opinii cu privire la sistemul de justiție din România. “Am constatat că opiniile unor persoane atât din presă, cât și din societatea civila au ajuns să fie citate în MCV ca expertize cu privire la sistemul de justiție din România, deși aceste persoane nu au neaparăt expertiză juridică”, a spus președintele UNJR, judecătorul Dana Gîrbovan.

Magistratul a precizat că “evaluarea justiției din România nu poate fi făcută de persoane, instituții sau organizații care rămân în anonimat, însă au implicații asupra acestui raport care are consecințe inclusiv asupra relației României cu partenerii externi”.

Inclusiv ministrul justiției Raluca Prună a spus după publicarea actualului raport MCV că acesta conține “erori factuale“, poziție împărtășită de la Uniunea Nationala a Judecătorilor din România.

“Pentru eliminarea acestor viitoare erori, este necesară publicarea metodologiei și a numelui tuturor celor care își aduc aportul la elaborarea acestui raport”, a mai spus Dana Gîrbovan.

Un raport scris privind problemele din justiție va fi trimis Comisiei Europene de asociațiile profesionale ale magistraților în perioada ce urmează, se mai arată în comunicatul UNJR.

Premisa Memorandumului este că “justiția trebuie să aibă drept preocupare esențială protecția, promovarea și garantarea tuturor drepturilor și libertăților cetățenești”. “În fața judecătorului cetățeanul este egal cu statul”, subliniază magistrații.

R.D.