EXCLUSIV. Aparatele de radioterapie de la Institutul Oncologic București nu funcționează. Atacul cyber, una dintre ipoteze

Aparatele de radioterapie de la Institutul Oncologic “Alexandru Trestioreanu” din București nu funcționează din weekend-ul trecut. Problemele au apărut la softul acestora.  Reprezentanții spitalului nu exclud ipoteza unui atac cibernetic, dar așteaptă verdictul specialiștilor. Până când problemele se vor soluționa, însă, zeci de pacienți diagnosticați cu cancer nu-și pot urma tratamentul.

Luni și marți, toți bolnavii programați pentru radioterapie au fost trimiși acasă. Medicii le-au comunicat că aparatele nu funcționează, din cauza unui atac cibernetic și că vor fi reprogramați pentru tratament.

Surse medicale au precizat pentru Sursa Zilei că, și în cazul în care problemele de soft vor fi rezolvate, joi două dintre aparate vor intra în revizie, programată de multă vreme, iar listele de pacienți se vor aglomera.

Contactat de Sursa Zilei, dr. Laurențiu Simion, purtător de cuvânt al Institutului Oncologic București, a confirmat informațiile legate de problemele soft-ului, nu și pe cele privind un atac cibernetic. Medicul nu a exclus, însă, această posibilitate.

Soft -ul aparatelor de radioterapie nu funcționează în acest moment. Până la o diagnoză a specialiștilor, nu putem spune dacă a fost vorba despre un atac cibernetic sau, pur si simplu, despre o defecțiune“, a precizat dr. Laurențiu Simion.

Un atac de tip cyber, bazat pe virusul  WannaCry, a lovit, de vineri până luni, peste 150 de țări.

Raluca Dan

 

NICIUN COMENTARIU