18.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 14:40
No menu items!

Eveniment rar: Finanțele organizează, în minister, dezbatere publică pe două proiecte de acte normative

spot_img

clienti-procese-banci

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) organizează joi și vineri, la sediul instituției, dezbateri publice privind două proiecte de acte normative care vizează limitarea tranzacțiilor în numerar și supravegherea macroprudențială a sistemului financiar. Acest tip de dezbatere nu este unul des întâlnit, iar reprezentanții instituției au declarat pentru Sursa Zilei că el a fost cerut de mai multe organizații de afaceri.

”MFP organizează dezbatere publică pe marginea Proiectului de act normativ pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea unor acte normative în data de 27.02.2014, ora 10.00, la sediul autorităţii din str.Apolodor nr.17, sector 5, sala 315. Participarea se face în limita locurilor disponibile din sală”, se arată într-un anunț al MFP.

În ziua următoare, instituția organizează o nouă dezbatere publică pe marginea Proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional.

Citește și: BNR s-a înțeles cu Ponta pe componența Consiliului de Supraveghere Macroprudențială. Finanțele ies din schemă

Sala pusă la dispoziție pentru dezbateri are aproximativ 30 de locuri, iar în urma discuțiilor se va face un proces verbal care va fi înmânat tuturor participanților. Modificările propuse pot fi luate în considerare și introuse în proiectele de acte normative, în funcție de decizia departamentelor inițiatoare.

Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă, prin care Guvernul vrea să interzică plata în numerar pentru cumpărările de terenuri, case şi maşini, indiferent de valoarea acestora, atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul riscând o amendă de 20% din valoarea tranzacţiei.

Această prevedere este valabilă atât pentru firme, cât şi pentru populaţie şi cuprinde toate tipurile de imobil, precum şi orice fel de autovehicul, indiferent dacă este la prima vânzare sau second-hand.

De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind plăţile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic în numerar, precum şi plăţile în numerar pe care poate să le facă populaţia către firme.

Astfel, plăţile în numerar pe care le pot efectua firmele între ele şi către persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, şi va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plăţi între persoanele fizice.

În prezent, plafoanele zilnice pentru plăţile în numerar între firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei către acelaşi furnizor şi de 10.000 de lei în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi păstrat.

În acelaşi proiect sunt limitate şi comisioanele interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit şi la 0,3% pentru cardurile de credit.

Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informaţiilor obligatorii din acrodurile bancă-comerciant constituie contravenţie şi vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.000 de lei.

Cosmina Croitoru