21.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 20:25
No menu items!

După modelul „Kovesi”, Monica Macovei refuză să explice cum a ajuns noaptea în arhiva SIPA

spot_img

Europarlamentarul Monica Macovei a precizat, marţi, că nu îşi dă „acordul de voinţă” pentru audierea sa în cadrul Comisiei parlamentare de verificare a activității SIPA.

Fostul ministru al justiției susține că, într-un stat de drept, justiţia trebuie făcută de către judecători şi procurori, nu de politicieni. „Am transmis Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului «pentru a se clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale şi Anticorupţie», săptămâna trecută, că nu îmi dau «acordul de voinţă» de a fi audiată, în temeiul Legii nr. 96/2006”, a declarat Macovei.

Aceasta susţine că înfiinţarea Comisiei SIPA ar face parte dintr-un plan al PSD şi ALDE de a distruge independenţia justiţiei. „În loc să fie anchetaţi cei care au decis înfiinţarea unui serviciu secret militarizat şi subordonat exclusiv ministrului Justiţiei, fără niciun control din afară, cei care l-au folosit şi s-au bucurat de informaţii şi cei care l-au transformat într-un mijloc de presiune şi şantajare a magistraţilor, aşa cum relata, pe larg, presa în perioada Năstase-Stănoiu, comisia vrea să-i ancheteze pe cei care au avut curajul să desfiinţeze un serviciu secret”, a afirmat Monica Macovei

Europarlamentarul precizează că a decis desfiinţarea SIPA, atunci când era ministru al justiţiei, tocmai pentru că acest serviciu fusese folosit pentru şantajarea magistraţilor în perioada în care ministru a fost Rodica Stănoiu.

Preşedintele Comisiei de anchetă a arhivei SIPA, Şerban Nicolae, a anunţat, miercuri, că fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, a refuzat invitaţia de a se prezenta la audieri şi că membrii comisiei vor decide ce urmează să facă în cazul în care aceasta nu se va prezenta la audieri. „Din păcate, fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, ne-a trimis un răspuns pe mail la solicitarea de a fi prezentă în faţa comisiei în care a spus că nu îşi dă acordul conform legii, ca să citez. Nu am înţeles ce acord, conform legii. «Nu îmi dau acordul de voinţă în temeiul Legii 96/2006». Nu există niciun fel de acord de voinţă. Legea 96/2006 este Statutul deputaţilor şi senatorilor (…) Nu văd la ce s-ar referi şi nu văd ce ar avea de ascuns”, a susţinut senatorul PSD.

Şerban Nicolae a mai spus că Macovei ar trebui să dea explicaţii despre cum a intrat noaptea, în ianuarie 2005, în arhiva SIPA. „Ar fi foarte util să clarifice, pentru opinia publică, dar şi pentru această comisie parlamentară, cum a ajuns să intre noaptea, ca oamenii civilizaţi şi ca oamenii cinstiţi, în birourile DGPA în ianuarie 2005. Ar fi putut să clarifice care au fost resorturile de raţiune pentru care au desfiinţat această structură a Ministerului Justiţiei în 2006. Îmi pare rău că înţelege să-şi exercite mandatul de ales al poporului român cu lipsă de loialitate şi cu lipsă de bună-credinţă”, a precizat Nicolae.

Valeriu Motoc