11.1 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 0:00
No menu items!

După atacurile de la Paris, poliţiştii francezi vor interzicerea Wi-Fi-ului gratuit şi a programelor precum Tor

spot_img

Tor este un program gratuit ce permite comunicarea anonimă pe Internet. Tor direcţionează traficul printr-o reţea mondială ce constă în peste 6000 de relee pentru a ascunde locul de unde se conectează utilizatorul. Scopul este protejarea intimităţii personale a utilizatorilor precum şi libertatea lor de exprimare prin ascunderea activităţii acestora în faţa sistemelor de monitorizare.

După atacurile recente de la Paris, forţele de ordine vor să mărească exponenţial puterea unei legi propuse, prin blocarea programelor precum Tor şi a accesului la Wi-Fi gratuit într-o stare de alertă teroristă. Motivul din spatele propunerii este că urmărirea persoanelor care se conectează la Internet prin intermediul reţelelor Wi-Fi publice este foarte dificilă.

Chiar dacă guvernul francez ar vrea să blocheze Tor, încă nu este clar cum intenţionează să facă acest lucru, însă nu ar fi prima ţară care a recurs la o asemenea măsură.

China blochează în mod activ conexiunile la cele mai cunoscute noduri ale Tor. Acestea sunt primele relee la care computerul utilizatorului se conectează şi sunt făcute publice. Însă Tor se poate conecta şi la relee private, numite ,,poduri”, iar acestea sunt suficient de eficiente pentru a permite utilizatorilor să folosească programul chiar şi în ţările în care este interzis (Firewall-ul din China reuşeşte uneori să detecteze acest tip de conexiuni, prin analizarea traficului de Internet din ţară).

Deci, dacă Franţa chiar vrea să blocheze Tor, ar trebui să considere un model similar cu cel al Chinei. În mod evident, acest lucru poate fi îngrijorător pentru persoanele cărora le pasă cât de cât de libertatea de exprimare sau, să zicem, de democraţie.

Într-adevăr, Direcţia Libertăţilor Civile şi a Afacerilor Juridice se întreabă dacă o parte dintre propuneri, inclusiv încercarea de a interzice Tor, ar putea fi neconstituţionale.

În cadrul dezbaterii continue din jurul valorilor vieţii private şi a securităţii personale, reacţiile impulsive cu privire la criptare şi alte tehnologii devin o privelişte comună. Cu toate că SUA este, fără îndoială, epicentrul acestui dialog anti-criptare din lunile recente, dezbaterea devine din ce în ce mai feroce şi în Europa.

Octavian Cătuşanu