15.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 19:34
No menu items!

DOSARUL „POȘTA ROMÂNĂ”. Maricel Păcuraru – 4 ani cu executare

spot_img

Decizia de luni a magistraților Curții de Apel București este definitivă

Maricel Pacuraru_SZ

Omul de afaceri Maricel Păcuraru – unul dintre proprietarii societății care deține Realitatea TV și cumnatul candidatului la prezidențiale Mirel Amariței – a fost condamnat, luni, la patru ani de închisoare cu executare în dosarul „Poșta Română”.

Decizia de luni a magistraților Curții de Apel București este definitivă. Prin această hotărâre, Curtea de Apel i-a înjumătățit practic pedeapsa lui Maricel Păcuraru, care fusese condamnat pe fond, în acest caz, la opt ani de închisoare cu executare.

Prin decizia de luni, și fostul director al Poștei Române, Mihai Toader a fost condamnat tot la patru ani de închisoare.

 I. Reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului DAN MIHAI TOADER pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată (…) de la 6 ani închisoare la 4 ani închisoare. Înlătură aplicarea pedepselor complementare constând în interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a, b, c C.pen.1969 pe o perioadă de 10 ani după executarea pedepsei principale.

VIII. Descontopește pedeapsa rezultantă de 8 ani închisoare și 10 ani interzicerea drepturilor, prev. de art.64 lit. a teza a II-a şi b C.p. aplicată inculpatului PĂCURARU MARICEL în pedepsele ei componente pe care le repune în individualitatea lor. În baza art. 386 al. 1 C.pr.pen. schimbă încadrarea juridică a faptelor reținute în sarcina inculpatului Păcuraru Maricel dintr-o infracţiune prev. de art. 23 lit. a, c din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 17 lit. e din Legea nr. 78/2000 în infracțiunile prev. de art. 29 lit. a ?i 29 lit. c, ambele din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen.1969. În baza art. 29 lit. a din Legea nr. 656/2002 condamnă pe inculpatul Păcuraru Maricel la o pedeapsă de 4 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani. În baza art. 29 lit. c din Legea nr. 656/2002 condamnă pe inculpatul Păcuraru Maricel la o pedeapsă de 4 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani. Reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului Păcuraru Maricel pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată prev. de art. 26 rap. la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248, 248 ind.1 C.pen.1969. cu aplic. art. 41 alin.2 C.pen.1969 de la 8 ani la 4 ani închisoare. Reduce durata pedepsei complementare aplicate de la 10 ani la 5 ani. În baza art. 33 lit. a, 34 lit. b, 35 al. 1 C.pen. 1969 contopeşte pedepsele, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare și 5 ani interzicerea drepturilor. Majorează cuantumul daunelor materiale acordate părții civile CNPR –SA de la 14.387.819,59 lei la 14.387.829, 59 lei, la care se adaugă dobânda legală calculată până la plata efectivă a debitului.

decizie Curtea de Apel București

CITEȘTE ȘI: Maricel Păcuraru ia o „pauză” de 3 luni în dosarul Poșta Română

CITEȘTE ȘI: DOSARUL “REALITATEA” Cozmin Gușă, la DNA. Firma controlată de el și de Maricel Păcuraru, cercetată penal UPDATE

Acest dosar a fost soluţionat definitiv după patru ani, timp în care Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe cei opt inculpaţi la pedepse cu executare, iar decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

În 13 octombrie 2009, cei opt au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în legătură cu semnarea a şase poliţie de asigurare, prin care Compania Naţională Poşta Română a fost păgubită cu peste patru milioane de euro.

Toader Mihai, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au fost acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, Neculai Pintilie şi Daniela Moisă, de complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani şi evaziune fiscală, Iulian Ditcov, de spălare de bani, iar Maricel Păcuraru şi Lucian Beşchea, de complicitate la abuz în serviciu.

După aproape doi ani şi şase luni, în 21 mai 2012, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe cei opt la pedepse între cinci şi opt ani de închisoare cu executare.

Procurorii arătau, în rechizitoriu, că în cursul anului 2006, Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu ar fi iniţiat şi aprobat încheierea a şase poliţe de asigurare pentru angajaţii Poştei Române, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate. Poliţele au fost încheiate de Poşta Română cu încălcarea regulamentelor şi a condiţiilor generale şi specifice privind asigurările de viaţă. În urma acestor contracte, s-a produs un prejudiciu în dauna Poştei Române în valoare de 14.387.819,59 lei, echivalentul a aproximativ 4.087.000 de euro.

La încheierea acestor poliţe au participat în mod fictiv, ca intermediari, Neculai Pintilie, Daniela Moisă şi Lucian Beşchea, beneficiind astfel în mod nelegal de suma totală de 6.944.765 de lei, reprezentând comisionul de intermediere, potrivit procurorilor.

Anchetatorii mai arătau, în actul de sesizare a instanţei, că Maricel Păcuraru ar fi beneficiat de suma totală de 6.781.465 lei. De asemenea, Păcuraru a dobândit suma de 1.741.500 lei, pe care a folosit-o în interes personal şi a transferat-o către alte persoane fizice sau juridice, deşi cunoştea că provine din infracţiuni.