DOSARUL “PATRICIU – ROMPETROL”. Dezbaterile încep vineri, la Curtea Supremă

Dinu Patriciu, partaj pe 2,3 miliarde de euro

Dinu Patriciu, partaj pe 2,3 miliarde de euro

Declinat în octombrie la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pe motiv că unul din cei trimiși în judecată – Sorin Roșca Stănescu  – a devenit parlamentar, dosarul în care Dinu Patriciu este inculpat pentru mai multe afaceri frauduloase la Rompetrol se reia mai devreme decât era programat.

Astfel, deși primul termen era programat pentru luna martie a anului 2014, dezbaterile în această cauză vor începe chiar vineri, după ce procurorii DIICOT au cerut preschimbarea termenului de judecată, solicitarea anchetatorilor fiind admisă de completul compus din judecătoarele Simona Daniela Encean și Silvia Cerbu și judecătorul Horia Șelaru.

Pe 24 octombrie, Curtea de Apel București – instanță care trebuia să soluționeze apelul procurorilor DIICOT împotriva achitării lui Dinu Patriciu și a celorlalți inculpați în cauză, dispusă de Tribunalul București – decidea trimiterea dosarului la ÎCCJ.

Declinarea dosarului a ridicat serioase semne de întrebare, în condițiile în care până și procurorii DIICOT s-au opus trimiterii acestuia la ÎCCJ, ei arătând că instanța supremă nu poate judeca cauze aflate în faza procesuală a apelului.

Mai mult, la momentul declinării dosarului “Patriciu – Rompetrol”, Curtea Supremă se pronunțase deja într-o cauză similară, arătând că, în cazul în care inculpatul a devenit parlamentar după pronunțarea instanței de fond – cum se întâmplă și cu Sorin Roșca Stănescu, procesul continuă după competența inițială. Asta ar însemna că și dosarul lui Dinu Patriciu ar trebui reîntors la Curtea de Apel București pentru continuarea judecății.

Cristi Ciupercă

NICIUN COMENTARIU