27.4 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 19:53
No menu items!

Dosarul MEDIAFAX. Adrian Sârbu îşi comanda la plic banii scoși din circuitul de evaziune al angajaţilor săi, denumindu-i „buchete de panseluţe”

spot_img

Acuzații sunt ținuți în arest ca să nu fie influențați de Adrian Sârbu

Adrian Sarbu_SZ 2

Mai multe denunţuri spectaculoase au fost făcute, în ultimele zile, de foştii angajaţi ai lui Adrian Sârbu, ţinuţi în arest preventiv de peste 30 de zile, în ciuda unor situaţii personale extrem de complicate.

Procurorii Parchetului General au obţinut prelungirea arestului preventiv pentru ultimii trei foşti angajaţi ai trustului Mediafax, pe motiv că procesul de recuperare a datelor, din serverele companiei durează destul de mult. Asta în condițiile în care Adrian Sârbu ar fi dat ordin să fie şterse toate datele din aceste servere, așadar volumul de informații care trebuie recuperat e mai dificil de reconstituit.

În prima fază a cercetărilor, o parte dintre angajaţi au arătat că după declanşarea anchetei penale, ca urmare a controlului ANAF, au primit mesaje din partea boardului societăţii, în principal de la Adrian Sârbu, de a şterge e-mailurile care priveau activităţile societăţii

Încheiere ședință prelungire arest, motivație procuror

Un martor cheie este chiar fosta casieră a trustului Mediafax, aflată în arest la domiciliu, şi care a declarat că plăţile se făceau după aprobarea boardului societăţii, doar doi dintre membrii boardului fiind arestaţi.

Despre aceste activităţi, martora a arătat că era înştiinţată pe e-mail de către inculpatul S. Dinu sau de L. Şerban, asistenta personală a lui Adrian Sârbu, iar acesteia îi erau predate în plic sumele de bani

Încheiere de şedinţă Curtea de Apel Bucureşti

Procurorii au reuşit performanţa a-l ţine după gratii chiar şi pe cel care le-a furnizat cele mai multe probe, de la începutul anchetei, fostul director financiar al trustului, Sorin Dinu. În faţa instanţei, deşi a părăsit trustul de aproape 4 ani, Dinu a susţinut că a părăsit funcţia după numai 6 luni tocmai din cauza ilegalităţilor descoperite de un audit intern pe care l-a cerut în 2011.

Mecanismul evazional a fost aplicat de la înfiinţarea societăţilor de către Adrian Sârbu – mentorul acestor societăţi, fără acordul căruia nu se putea face vreo tranzacţie. Exista un manual de funcţionare pe care toţi salariaţii îl respectau cu stricteţe

declarație Sorin Dinu, fost director financiar Mediafax

O investigaţie ANAF urmată de o anchetă a Parchetului General arată că mai mulţi angajaţi ai trustului Mediafax au creat un sistem prin care au externalizat o parte din datorile companiei faţă de bugetul de stat, sistem care a permis societăţilor din cadrul grupului să-şi deducă TVA-ul şi să-şi echilibreze balanţele de TVA.

Au creat o modalitate prin care era posibilă scoaterea de bani din conturile societăţilor Mediafax, pentru ca mai apoi să se întoarcă într-o formă nelegală în interiorul societăţii. De aceste sume beneficiau salariaţii societăţilor prin plata „la negru” sau ajungeau la managementul societăţii

Încheiere de şedinţă Curtea de Apel Bucureşti

Potrivit unor surse judiciare, un martor a relatat, în denunțul său, că Adrian Sârbu îşi comanda, la plic, banii scoși din circuitul de evaziune al angajaţilor săi, denumindu-i „buchete de panseluţe”.

Procurorii susţin că Mediafax Grup a folosit peste 300 de societăţi care erau ţinute în viaţă câte un an pentru a justifica ieşirea banilor. Banii erau ulterior plătiţi sub formă de drepturi de autori şi sporuri angajaţilor. În dosar este arestat preventiv şi un avocat care a recunoscut că nu a pus întrebări despre operaţiuni, întrucât nu făcea decât să execute solicitările venite de la cabinetul avocatului Liana Petrovici, care reprezintă oficial interesele Mediafax Grup.