15.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 19:06
No menu items!

Dosarele Snowden: Franța spionează prin intermediul filialelor companiei Orange

spot_img

Orange

Serviciul de informații externe al Franței se folosește de divizia internațională a operatorului de telecomunicații Orange pentru a culege date și informații în mod ilegal din alte țări, potrivit unui raport scos de Edward Snowden din arhivele serviciului american NSA, citat de publicația Le Monde.

Această practică ar putea avea un impact direct asupra României, în contextul în care Orange România SA este cel mai mare operator de telefonie mobilă de pe piața locală.

Potrivit raportului citat, serviciul secret britanic GCHQ are relații foarte apropiate cu serviciul francez de informații externe DGSE și, implicit, cu France Telecom – Orange, principalul instrument prin care Franța face spionaj electronic.

”DGSE este un partener extrem de motivat și competent din punct de vedere tehnic, demonstrând o disponibilitate mare de a coopera pe teme de protocol Internet și să lucreze cu GCHQ pe ideea de schimburi și cooperare”, se arată în raportul consultat de jurnaliștii de la Le Monde.

Acest parteneriat a ajuns până la nivelul la care agenților britanici li s-a permis să intre în contact cu un operator de telecomunicații francez care are relații istorice cu DGSE, cu referire directă la France Telecom. Acest raport datează din 2010. În februarie 2012, France Telecom și-a schimbat denumirea în Orange.

”DGSE se folosește de direcția internațională a operatorului, care coordonează sucursalele de telefonie mobilă din străinătate. Orange joacă în unele cazuri un rol strategic”, se afirmă în ancheta cotidianului Le Monde.

Din mai multe note interne ale NSA (National Security Agency) reiese interesul SUA pentru companiile străine de telecomunicații. Astfel, oficialii NSA le-au cerut partenerilor din GCHQ să protejeze cu orice preț legăturile cu partenerii privați, pentru că rolul lor este prețios și pentru că ”se pun în pericol, din punct de vedere juridic, în relația cu clienții lor și cu legile naționale”.

Din acest sistem de lucru, reiese că este posibil ca statul francez să se folosească de angajații Orange România SA pentru a culege informații și date din sistemele de comunicații mobile gestionate.

Orange România are responsabilitatea de a colabora doar cu autoritățile abilitate din România, nu cooperează în niciun fel cu autoritățile din alte țări. Relația dintre Orange România și autoritățile române se desfășoară într-un cadru legal strict, iar colaborarea cu serviciile speciale românești se realizează în conformitate cu prevederile legislației în vigoare

Orange România
pentru Sursa Zilei

Serviul Român de Informații nu a dorit să transmită un punct de vedere.

Statul francez este în prezent acționar minoritar în Orange, cu 27%. Însă, în calitate de cel mai vechi serviciu de telecomunicații din Franța, care a fost controlat și formal de către stat, compania este considerată ”un delegatar al serviciului public”.

Competențele companiei contribuie în mod esențial, ”astăzi ca și ieri”, la securitatea teritoriului și la autonomia deciziilor pentru liderii Franței.

Din punctul de vedere al jurnaliștilor francezi și al societății civile, cea mai mare problemă este că DGSE dă informații către Marea Britanie și SUA, ceea ce ar duce la pierderea suveranității în domeniul securității.

Relația dintre SUA și Franța a fost afectată la sfârșitul anului trecut de informațiile potrivit cărora NSA ar fi monitorizat 70,3 milioane de convorbiri telefonice de pe teritoriul francez, între 10 decembrie 2012 și 8 ianuarie 2013.

Edward Snowden, un fost consultant al NSA, a devenit celebru în iunie 2013, când a început seria de dezvăluiri despre amploarea operațiunilor de supraveghere desfășurate de acest serviciu la nivel mondial.

Snowden se află în Rusia, unde i s-a acordat azil timp de un an. Autoritățile din SUA l-au pus sub acuzare pentru spionaj și furt și vor să obțină extrădarea sa.

Vlad Bârleanu