18.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 19:17
No menu items!

Dosar penal în cazul chirurgului electrocutat la Spitalul Colțea

spot_img

Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 3 s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal pentru neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate în muncă, după ce, joi, doi medici şi un pacient au fost electrocutaţi în sala de operaţii, la Spitalul Colţea.

Procurorii au efectuat deja cercetarea la fața locului, au explicat reprezentanții Parchetului Judecătoriei Sectorului 3 pentru Agerpres.

Medicul primar orelist Marian Stamate s-a electrocutat, săptămâna trecută, cu un electrocauter în timpul unei operații la Spitalul Colțea. După incident, medicul a afirmat că s-a încercat mușamalizarea acestui caz și acoperirea evenimentelor.

„Din păcate, trebuie să spun clar că este vorba de o minciună, o încercare de minimizare prin mușamalizare și acoperire a evenimentelor. Atunci când ai o echipă chirurgicală practic doborâtă de un șoc electric de înalt voltaj, așa cum este bipolarul, nu poți să spui că este un eveniment minor”, a declarat presei Marian Stamate, răspunzând la o întrebare referitoare la o afirmație a managerului Spitalului Colțea, Anca Lupu, care ar fi catalogat acest incident ca fiind unul „minor”.

Medicul Marian Stamate a prezentat detalii despre momentul în care echipa chirurgicală și pacientul au fost electrocutați.

„Joi în cursul unei intervenții chirurgicale, cu viză oncologică, profilul spitalului este majoritar oncologic și profilul clinicii ORL identic, un cancer de limbă la un pacient de 62 de ani, nu mult după debutul intervenției chirurgicale ne-am confruntat cu o funcționare defectuoasă a unui electrocauter, care s-a soldat cu electrocutarea pacientului, a echipei chirurgicale, cu foc deschis, flacără electrică, care a secționat practic cablul de alimentare și a detașat piesa de mână pe care o foloseam în acel moment”, a explicat Stamate.

Medicul a mai precizat că operația a fost întreruptă pentru aproape 40 de minute pentru acordarea primului ajutor. „Operația a trebuit să fie întreruptă preț de aproape 40 de minute, pentru ca ulterior să fie preluată de o altă echipă și să fie continuată după ce s-a acordat primul ajutor de specialitate, de terapie intensivă și cardiologie echipei care era în momentul acela în sala de operații”, a adăugat Marian Stamate.

R.D.