Doi militari români au murit în Afganistan. Vasile Claudiu Popa și Adrian Postelnicu au fost înaintați în grad post-mortem UPDATE

  • UPDATE

Ministrul apărării, Mircea Dușa, a semnat luni ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a plutonierului Adrian Postelnicu și la gradul de aspirant a maistrului militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, care și-au pierdut viața sub culorile Drapelului național, în timpul executării unei misiuni de luptă în teatrul de operații din Afganistan.

De asemenea, ministrul apărării a înaintat președintelui României propunerea de decorare a celor doi ofițeri post-mortem cu Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Luni, la ora 14,00, în toate unitățile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare a celor doi eroi. “Conducerea ministerului își exprimă profundul regret pentru pierderea celor doi militari și este alături de familiile greu încercate”, se mai precizează în comunicat.

Cei doi militari români erau membri ai Grupului naval de forțe pentru operații speciale și executau o misiune de luptă în estul Afganistanului.

Maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani, era căsătorit, se afla la a doua misiune în Afganistan și era angajat al MApN din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V și cu Emblema de Onoare a Forțelor Navale.

Plutonierul Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, era la prima misiune în Afganistan și era angajat al MApN din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forțelor Navale.

Doi militari români aflaţi în Afganistan au decedat duminică seară în urma exploziei unui dispozitiv improvizat, informează luni Ministerul Apărării.

Cei doi militari au fost răniţi în Afganistan duminică, în jurul orei 22,00, ora României după ce un dispozitiv improvizat a explodat în timp ce se aflau în misiune de patrulare, potrivit unui comunicat al MApN.

Militarii au fost transportaţi la spital cu un elicopter de evacuare medical, unde, în jurul orei 23,00, ora României, ca urmare a rănilor deosebit de grave, cei doi militari au decedat.

„Identitatea celor doi militari va fi anunţată după informarea familiilor, conform procedurii”, precizează MApN.

C.I.

NICIUN COMENTARIU