11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 7:15
No menu items!

DOCUMENT / Raport devastator în cazul polițistului pedofil. Cum și cine l-a protejat. Ce spune ministrul de interne

spot_img

Raportul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în cazul agentului Eugen Stan, acuzat de pedofilie, demonstrează protecția de care a beneficiat acesta din partea unor colegi și superiori. Mai grav, documentul relevă cum fostul șef al Poliției Române, chestorul Bogdan Despescu, a dispus măsuri în cazul agresiunii comise de Stan asupra celor doi copii, în lift, abia la zece zile de la comiterea faptei și la o săptămână după ce acesta fusese arestat.

Din punctul meu de vedere, este un raport serios, un raport care reprezintă în primul rând o radiografie asupra unei situații cu care, iată, Poliția Română și Ministerul Afacerilor Interne au trebuit să se confrunte. Este un raport bine făcut.„, a declarat, vineri seara, la emisiunea „Exces de putere”, de la Antena 3, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan. 

Este adevărul. Este un adevăr pe care trebuie să ni-l asumăm. (…)Eu îmi doresc foarte mult, acum după ce am realizat această verificare, e important pentru mine ca ministru că am ajuns în situația să avem această radiografie completă a procedurilor de verificare, de analiză, pentru a-i putea cerceta, în procedură disciplinară, pe cei care nu și-au îndeplinit atribuțiile. Să ne amintim că primul raport preliminar stabilea o singură responsabilitate -a șefului direct al polițistului. Ulterior, au mai apărut 2 rapoarte preliminare – în data de 9, de 11 și acea notă finală. Cu fiecare raport preliminar apăreau noi responsabilități. Am ajuns să avem 18 polițiști cercetați, dintre care 10 cu funcții de conducere.”, a explicat ministrul. 

Cât despre faptul că, deși este vizat de cea de-a doua procedură disciplinară în urma raportului prezentat vineri, adjunctul lui Despescu, Mihai Voicu este încă în funcție, ministrul Carmen Dan a precizat: „Dl Voicu este adjunct al inspectorului general al Poliției, deja într-o cercetare disciplinară, iar, prin acest raport, se mai propune o cercetare disciplinară. Vă amintiți că, în săptămâna aceea foarte grea, am ieșit public și i-am solicitat premierului să propună înlocuirea din funcție a lui Bogdan Despescu, măsură disciplinară, pentru că șeful poliției are rang de secretar de stat. Domnul Voicu nu are calitate de demnitar, motiv pentru care eu trebuie să țin cont de prevederile legale (cercetarea disciplinară este obligatorie  – n.r.).”. 

Rapoarte preliminare superficiale: „Nu mi se pare normal ca o instuție să se verifice singură”

Potrivit ministrului afacerilor interne, deși fostul șef al Poliției Capitalei, chestorul Nicu Dragoș, a fost unul dintre primii oficiali ai Poliției care au demisionat, în nota-raport prezentată de Bogdan Despescu premierului de atunci, Mihai Tudose, nici măcar nu erau indicate faptele pentru care acesta era cercetat. 

Din nota – raport lipsea și faptul că Despescu pusese o rezoluție pe fișa de eveniment prin agresarea, în lift, a celor doi copii abia la zece zile de la comiterea faptei și după ce agresorul – Eugen Stan – a fost arestat. Cu toate acestea, Bogdan Despescu este încă în MAI, iar în șase luni va trebui încadrat, potrivit legii, pe un post de chestor. 

”Din verificările efectuate s-a constatat faptul că, raportarea evenimentului s-a oprit la nivelul dispeceratului D.G.P.M.B., fișa de eveniment sus menționată nefiind introdusă în sistemul informatic, pentru a fi diseminată către eșalonul superior, respectiv către dispeceratul I.G.P.R.

Ulterior, la ora 17:45, după terminarea efectuării cercetării la fața locului șeful Biroului de Investigații Criminale, a procedat la redactarea unei noi fișe de eveniment (de urmare), de această dată fiind menționate atât semnalmentele autorului, cât și articolele de vestimentație cu care acesta era îmbrăcat la momentul comiterii faptei. Și această fișă a fost transmisă către dispeceratul D.G.P.M.B. însă, spre deosebire de fișa anterioară, aceasta a fost introdusă în sistemul informatic, fiind transmisă astfel către dispeceratul I.G.P.R. Fișa de eveniment din data de 05.01.2018, ora 17:45, a fost rezoluționată de către inspectorul general al Poliției Române, chestor șef de poliție D.B. abia la data de 15.01.2018, ”D.G.P.M.B. Rog măsuri” (o rezoluție identică cu cea de pe Fișa de eveniment întocmită cu ocazia agresiunii sexuale comise în luna decembrie 2016 de către ag. șef pr. Stan Eugen). Această rezoluție este lipsită de obiect, având în vedere faptul că, la acea dată, cazul fusese rezolvat din punct de vedere polițienesc, autorul fiind deja reținut în data de 08.01.2018”, arată raportul MAI. 

„Dl Despescu este acum la dispoziţie, potrivit legii. În șase luni trebuie să i se găsească o funcţie, conform coeficientului de încadrare. (…)Vorbeam desre o situație gravă, descoperită în sânul Poliției Române și mă așteptăm că premierul de atunci să trateze această situație așa cum am tratat-o și eu. Referitor la cele trei rapoarte preliminare, pot să spun cu toată seriozitatea că au fost rapoarte superficiale. S-au făcut verificări pentru că au fost cerute de premier. Nu am solicitat verificări, tocmai pentru că nu mi se pare normal că o instituție să se verifice singură. Mi-am dorit ca premierul Tudose – tocmai pentru că a solicitat acele rapoarte – să vadă un raport obiectiv, realizat de un instrument aflat la îndemână ministrului (Corpul de control – n.r.) care a realizat această raport cu toată obiectivitatea și seriozitatea de care e nevoie.(…) Cred că este o mare responsabilitate (a Serviciului Omoruri – n.r). Este inadmisibil să se stabilească vinovății, de la ultimul până la primul adjunct. Toată lumea e vinovată, mai puțin inspectorul general. Am avut un an de zile un dosar în curte şi nu s-a stabilit nimic”, a explicat ministrul afacerilor interne la Antena 3.  

Potrivit lui Carmen Dan, raportul arată inclusiv faptul că Eugen Stan nu putea să fie șoferul unui șef care nu avea dreptul la mașină de serviciu.

„Aș vrea să fac doar două precizări – un act de reparatie, zic eu, pentru polițiștii de la Brigada de Poliție Rutieră (BPR)– pentru că, până la urmă, identificarea polițistului pedofil de acolo a plecat. Tocmai pentru că era protejatul acestui șef, normal că existau colegi care nu erau de acord cu lucrul acesta. Vreau să spun că fotografia printată și arătată polițiștilor a fost de o calitate foarte proastă. Sunt polițiști de la BPR care au făcut asocieri, care au căutat asemănări. Nu aș vrea să se înțeleagă că a fost acoperit de toți polițiștii din cadrul Brigăzii. Este un moment de start. Tocmai de aceea am cerut conducerii Poliției să facă acea diagnoză, pentru că sunt interesată să descoperim toate vulnerabilitățile. „, a conchis ministrul. 

CITEȘTE AICI RAPORTUL CORPULUI DE CONTROL AL MAI

Raluca Dan