DNA cere 9 ani de închisoare pentru Dan Diaconescu

Diaconescu 2_SZ

DNA a cerut vineri, la Judecătoria Sectorului 1, nouă ani de închisoare pentru Dan Diaconescu şi opt ani pentru Doru Pârv, în dosarul în care aceştia sunt judecaţi pentru şantajarea primarului comunei arădene Zărand şi a unui om de afaceri. Pentru al treilea inculpat din dosar, Ghezea Mitruş, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere şapte ani de închisoare.

Procurorul DNA a declarat, în faţa instanţei, că Dan Diaconescu a făcut mai multe afirmaţii mincinoase referitoare la anchetă, atât la postul OTV, cât şi la Realitatea TV, prin care a invocat faptul că ar fi vorba despre un dosar făcut la comandă politică.

Mai mult, reprezentantul Ministerului Public a menţionat că Diaconescu a avut o atitudine nesinceră, acţionând cu rea-credinţă şi abuziv, inclusiv prin formularea unei cereri de strămutare a dosarului la Curtea de Apel Bucureşti.

Astfel, a spus procurorul, fondatorul PPDD ar fi încercat tergiversarea dosarului. „A încercat să politizeze conţinutul materialului probator, s-a victimizat, a dus o campanie furibundă la adresa procurorului de caz, pentru a influenţa buna desfăşurare a cercetării judecătoreşti”, a afirmat procurorul, despre Diaconescu.

Termenul de vineri este ultimul din acest dosar, instanţa urmând să rămână în pronunţare.

Dan Diaconescu a declarat vineri, înainte de începerea dezbaterilor din instanţă, că a venit cu probele care, spune el, i-ar dovedi nevinovăţia.

După cum ştiţi, încrederea mea în sistemul de justiţie din România este zero. Să sperăm că vom întâlni un judecător diferit de sistemul care astăzi acţionează în România. Vineri este cea mai importană zi întrucât se va decide cine va fi viitorul preşedinte al ţării. Dacă pierd acest proces de astăzi, viitorul preşedinte va fi Ponta – culmea, primul preşedinte fără terminaţia „escu”. Dacă voi fi achitat, înseamnă că eu voi fi preşedinte

Dan Diaconescu
patronul OTV

În 21 octombrie 2010, patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Pârv şi Ghezea Mitruş au fost trimişi în judecată de către procurorii anticorupţie, pentru şantajarea primarului comunei arădene Zărand, Ion Moţ, precum şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe Cristian Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL şi realizator de programe la postul de televiziune OTV, de două infracţiuni de şantaj.

Alături de Dan Diaconescu sunt judecaţi Dorel Petru Pârv, realizator de programe la OTV, administrator la SC Kundalini SRL, “recidivist postexecutoriu”, şi Ghezea Mitruş, jurnalist, fost realizator de programe la OTV, fost director general al publicaţiei “Atac la persoană”, ambii fiind acuzaţi de şantaj.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi ameninţat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii “Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune OTV, cât şi indirect, prin intermediul lui Doru Pârv, pe primarul unei comune din judeţul Arad, pentru a-l determina să le dea suma totală de 200.000 de euro.

“Ameninţarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârşit tranzacţii ilicite cu terenuri agricole aparţinând cetăţenilor comunei, păgubindu-i pe aceştia, că are o avere importantă obţinută ilicit şi că face trafic de influenţă pe lângă unii miniştri”, susţine DNA.

Primarul arădean, sub presiunea acestor ameninţări, i-ar fi dat lui Doru Pârv suma de 30.000 euro şi 42.000 lei, “scopul fiind ca banii să ajungă, în final, la Dan Diaconescu”.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU