Director adjunct al APIA, anchetat de DNA. A cerut șpagă din bani europeni

Directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, a fost pus sub acuzare marți de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru luare de mită și trafic de influență. Pană este acuzat că ar fi pretins mită 1,2 milioane de euro – sumă ce reprezenta 10% din valoarea unor contracte derulate din fonduri europene, pentru achiziția de ulei destinat persoanelor defavorizate.

Alături de Pană, în dosar a fost pus sub acuzare, și Mugurel George Voinea, director al unei societăți comerciale (Evalserv Standard SRL), pentru trafic de influență și complicitate la luare de mită.

Mugur George Voinea este membru al Partidului Conservator (PC) Diaspora, responsabil pentru departamentul Relaţia cu reprezentanţele diplomatice, iar Aurel Pană, secretar executiv.

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmite de procurori a rezultat că “există date şi indicii temeinice, potrivit cărora, în perioada mai – august 2013, Aurel Pană, în calitate de director general adjunct al APIA și preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a condiționat atribuirea contractelor de achiziție de ulei, unei anumite societăți comerciale, de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum şi de externalizarea serviciilor de transport către o anumită societate recomandată de învinuit”. Valoarea contractelor de achiziţie publică este de aproximativ 16 milioane euro.

“Învinuitul Pană Aurel a pretins de la reprezentantul societății comerciale care depusese oferte la licitația organizată de APIA comisionul reprezentând circa 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atât în mod direct, cât și prin intermediul învinuitului Voinea Mugur George”, precizează anchetatorii.

“Potrivit unei înțelegeri cu Pană Aurel, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, învinuitul Voinea George – Mugur a pretins încheierea unor contracte având ca obiect servicii de transport şi servicii de consultanţă în valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Plăţile urmau a fi efectuate în baza unor operaţiuni fictive.  La data de 29 iulie 2013, a fost semnat un contract de lucrări prin care SC EVALSERV SRL, societate la care învinuitul Voinea Mugur George este director, urma să primească de la societatea câștigătoare a licitației organizate de APIA suma de 516.871,00 lei la care se adaugă T.V.A. 124.049,04 lei. Contractul reprezintă doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse”, mai subliniază procurorii.

Ulterior, pe 7 august 2013, pe fondul presiunilor exercitate de Voinea și Pană, reprezentantul societății câștigătoare a licitației a semnat contractul prin care externaliza serviciile de transport către societatea recomandată de directorul general al APIA.

Licitația organizată de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achiziție de ulei în cadrul programului de furnizare de ajutoare alimentare destinate categoriilor de persoane defavorizate din România, program cu finanţare europeană. În baza acestui program, APIA le plăteşte societăţilor comerciale selectate prin licitaţie valoarea ajutoarelor alimentare şi cheltuielile de transport necesare derulării planului.

R.D.

NICIUN COMENTARIU