19.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 11:52
No menu items!

Directoarea „Grădiniței groazei” din Constanța vorbește după trei ani despre violențele asupra copiilor. VIDEO/EXCLUSIV

spot_img

Directoarea grădiniței „Micul Regat”, supranumită Grădinița groazei, din Constanța, Eliza Pufleanu, a fost audiată, joi, în procesul privind relele tratamente aplicate copiilor de educatoare.

Directoarea grădiniţei groazei din Constanţa vorbeşte, după trei ani, despre violenţa cu care erau educaţi copiii: „Am văzut în imagini momente de fermitate care excedeau regulamentului”.

Eliza Pufleanu, acuzată de complicitate la purtare abuzivă, a fost, joi, audiată pentru prima dată de la începerea procesului şi doar după schimbarea din dosar a judecătorului Bogdan Arhip, cel care a trimis jandarmi înarmaţi ca să-i aducă în faţa lui pe copiii care fuseseră agresaţi în grădiniţa privată Micul Regat.

Jurnalistul Sursa Zilei care a publicat în premieră imaginile şi a atras atenţia opiniei publice asupra dosarului care trena de multe luni pe masa autorităţile constănţene a confruntat-o, joi, pe Eliza Pufleanu, directoarea grădiniţei private care a continuat să funcţioneze chiar şi după izbucnirea scandalului public, făcând alte victime. Timp de trei ani, aceasta a refuzat să facă vreo declaraţie publică, preferând să ducă o campanie personală de denigrare a părinţilor care au reclamat la poliţie relele tratamente la care le fuseseră supuşi copiii.

Eliza Pufleanu are 40 de ani și este mamă. Copilul său era adesea prezent în sediul grădiniţei „Micul Regat”, pentru simplul motiv că familia lui locuia un etaj mai sus. O femeie aranjată, atentă aproape preţios la propria ţinută, şi-a spus o rugăciune înainte să fie chemată în faţa instanţei pentru prima declaraţie.

În jumătate de oră (cu tot cu întrebările avocaţilor) femeia a dat toată vina pe angajatele absente de la proces, trecând uşor de la emoţia care îi gâtuia glasul, la contradicţii flagrante despre momente şi fapte. Cu alte cuvinte s-a afundat în propriile variante ale poveştii de care depindea salvarea sa. „Sunt nevinovată. Nu pot fi acuzată de complicitate la o reacţie de moment a unor persoane”, a spus Eliza Pufleanu foarte tinerei judecătoare care a preluat din decembrie acest proces în care două educatoare şi trei îngrijitoare sunt acuzate că au exercitat peste 80 de violenţe înregistrate pe camerele de supraveghere ale grădiniţei în două după-amieze din 2013.

În depoziţia pregătită cu avocatul său, Eliza Pufleanu a vorbit despre cariera sa ca educatoare în mai multe grădiniţe din oraş şi decizia personală de a investi într-un centru educaţional, unde şi-a selectat cu atenţia angajaţii. „Le-am instruit să fie calde, iubitoare şi răbdătoare cu copiii, ca să poată face o echipă solidă cu aceştia şi părinţii lor”, a susţinut Eliza Pufleanu. 

Directoarea grădiniţei a afirmat că a aflat de la poliţie, prin citaţie, despre incidentele filmate, pe care, ulterior, le-a catalogat drept „momente de fermitate” ale angajaţilor săi.

„Nu-mi aduc aminte ca vreun părinte sau vreun copil să fi reclamat vreodată un comportamnet nepotrivit. Dar presupun că dacă ar fi făcut-o cineva, aş fi luat măsuri imediate”, răspunde Eliza Pufleanu unei întrebări adresate de unul dintre avocaţii familiilor din proces. La două întrebări distanţă, femeia admite că mai mulţi părinţi au purtat discuţii aprinse, cu luni înainte, cu ea din cauza semnelor pe care copiilor lor de aveau pe corp. „Era o grădiniţă privată. Imaginaţi-vă că aş fi pierdut toate recomandările”, afirmase anterior directoarea, în contextul în care încerca să explice că nu-şi permitea să-şi încurajeze angajatele să fie violente cu copiii.

Deşi la termenul precedent şi educatoarele şi îngrijitoatele audiate s-au recunoscut în imaginile publicate de Sursa Zilei şi aflate la dosar, noul judecător a vrut să ştie ce s-a întâmplat cu computerul şi echipamentele folosite de camerele de supraveghere. „Nu ştiu. Nu-mi amintesc. Incinta a fost renovată”, a afirmat directoarea pusă în faţa evidenţelor contabile.

În timpul scurs de la depunerea plângerii la poliţie (decembrie 2013) şi până acum, cele cinci famililii constănţene au coborât în iad şi tot mai au speranţa că au procedat corect. Acesta este un proces absurd, în care copiilor au fost expertizaţi şi evaluaţi de 3 până la 7 psihologi, au primit medicaţie antidepresivă şi au încă vizibile semnele stresului post traumatic. Pe numele acestor copii au fost emise timp de mai multe luni mandate de aducere pentru a fi audiaţi, înaintea inculpatelor, în sala de judecată. La capătul acestui proces, în care au fost arătaţi cu degetul şi chiar barjocoriţi de un judecător, părinţii pot spera cel mult că educatoarele bătăuşe nu vor mai avea voie să profeseze în acest domeniu. La infracţiunea de purtare abuzivă, pentru care acestea au fost trimise în judecată pe vechiul cod penal, pedeaspa merge de la amendă, până la şase luni de închisoare.

De precizat că toate angajatele trimise în judecată lucrează în prezent la grădinițe de stat din Constanța.

Olimpia Diaconiuc