24.2 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 17:30
No menu items!

Diplomație economică în Iran. Discuții despre colaborarea în domeniul de petrol și gaze. UPDATE

spot_img

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), a avut miercuri, la Teheran, o întrevedere cu Amir Zamaninia, ministrul Adjunct pentru Afaceri Internaţionale din Ministerul Petrolului al Republicii Islamice Iran, în cadrul delegaţiei diplomatice conduse de ministrul de Externe Lazăr Comănescu.

Preşedintele CCIR a fost însoţit de Aristotel Marius Jude, secretar de stat din Ministerul Energiei, şi de oamenii de afaceri români din domeniile de petrol şi gaze, echipamente şi instalaţii de foraj.

Discuţiile s-au axat pe planurile și perspectiva de dezvoltare a relațiilor bilaterale în domenii precum: transporturi, energie, petrochimie, petrol și gaze, potrivit unui comunicat al CCIR.

Daraban a subliniat că ambele ţări dispun de potenţial şi de oportunităţile necesare pentru a da o nouă dimensiune raporturilor economice şi cooperării bilaterale, luând totodată în considerare şi calitatea României de stat membru al Uniunii Europene.

”Republica Islamică Iran este un partener important pentru România, în plan bilateral, prin potenţialul economic şi uman al celor două state şi în plan regional, prin poziţiile strategice pe care ţările le au în zonele geografice de care aparţin”, a spus Daraban.

Ministerul Energiei a transmis poziția lui Jude, care a arătat faptul că România susține intensificarea colaborării dintre cele două state, care se poate realiza eficient și cu rezultate concrete pe următoarele paliere:

  • Participarea companiilor românești, îndeosebi cele petroliere și cele care deservesc industria petrolieră, la proiecte de investiții în Iran;
  • Implicarea experților români și a companiilor românești de profil în programele iraniene de dezvoltare a producției petrolului prin metode avansate de recuperare a hidrocarburilor din zăcăminte mature sau greu accesibile;
  • Identificarea unor rute de acces a hidrocarburilor iraniene pe piața europeană prin România, care să asigure, în viitor, dezvoltarea coridorului energetic dinspre Iran către Europa.

Amir H. Zamaninia a arătat deschiderea părții iraniene în ceea ce privește palierele de cooperare propuse și a manifestat sprijinul pentru participarea, în condițiile impuse de legislația locală, a companiilor românești la dezvoltarea sectorului de petrol și gaze naturale din Iran.

În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte legate de etapele și procedurile pe care companiile românești ar putea să le urmeze pentru a accesa piața serviciilor din industria de petrol și gaze naturale din Iran, precum și cele în raport cu participarea la explorarea, dezvoltarea și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze naturale din Iran.

V.B.