8.5 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 11:10
No menu items!

Dezastru în cariera candidatei Florentina Mirică. Indisciplină, violență și practici de magie anchetate de CSM când era procuror la Buftea. DOCUMENTE

spot_img

Pe când era procuror la Parchetul Buftea, candidata la șefia DNA, Florentina Mirică și soțul său, Alexandru Mirică, au fost în permanent conflict cu fosta conducere – prim-procurorul Mihai Betelie, respectiv prim-procurorul adjunct Nelu Carpen. Atitudinile ostile ale celor doi se manifestau prin acte de indisciplină și, uneori, ajungeau la violență fizică sau de limbaj.

În anul 2008, când a fost delegat pe funcția de prim-procuror, Mihai Betelie a venit cu o schimbare de management, cu scopul de a eficientiza activitatea parchetului, pentru că procurorii înregistraseră multe achitări și dosare restituite.

Noul plan de management nu a fost pe placul soților Mirică, aceștia refuzând aproape orice decizie luată de Mihai Betelie – redistribuire de dosare, introducerea condicii de prezență – dar și orice dialog cu acesta.

Refuzurile repetate, insubordonarea ierarhică au determinat conducerea Parchetului Buftea să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii, care a determinat declanșarea unei anchete disciplinare efectuate de inspectori judiciari.

Ancheta acestora a presupus, pe lângă verificarea dosarelor, și audierile tuturor angajaților de la Parchetul Buftea, de la femeia de serviciu până la prim-procuror.

Majoritatea procurorilor erau de acord cu măsurile manageriale impuse de Mihai Betelie, inclusiv de redistribuirea dosarelor. Soții Mirică și alți doi procurori nu agreau această măsură susținând că încălca principiul continuității.

Pseudonimul „Nesubordonat”, în condica de prezențe

Atitudinea ostilă a fost semnalată și de prim-procurorul adjunct Nelu Carpen, care a semnalat poziția refractară a celor doi „față de orice schimbare”.

Prim-procurorul Mihai Betelie arată că cei doi procurori „refuză nejustificat semnarea condicii, deși sunt prezenți la program, ori consemnând mențiunea «nesubordonat» în rubrica unde se află menționat numele și prenumele procurorului”. 

Atitudinea rebelă a procurorului Alexandru Mirică a fost expusă și în fața echipei de inspectori judiciari, care i-au cerut o notă de relații, iar acesta a refuzat prezentând Hotărârea CSM 398 din 28 septembrie 2005, prin care au fost aprobate „criteriile obiective de repartizare aleatorie a cauzelor către procurori”. 

Un procuror audiat de inspectorii judiciari susține că atitudinea celor doi procurori, acompaniați de procuroarea Lora Aurelia Constantinescu, vine ca urmare a ordinului de serviciu dat de Mihai Betelie prin care au fost făcute noi repartizări ale procurorilor în supravegherea birourilor de poliție, repartizări care, în opinia procurorului audiat, „se impuneau, atât datorită unui volum de muncă anterior, total disproporționat, la sfârșitul anului 2007, existând procurori care au primit spre soluționare peste 1.000 de dosare și alții cărora le-au fost repartizate sub 500 de dosare, cât și încadrării a trei noi procurori, absolvenți ai INM”.

Un alt procuror audiat consideră că „noua repartizare pe posturi de poliție nu afectează principiul continuității” invocat de soții Mirică.

Un alt procuror declară că „reorganizarea modului de repartizare a cauzelor a fost necesară și se va dovedi utilă, deoarece, prin utilizarea unor criterii obiective, se poate obține o mai mare independență a activității magistratului-procuror” 

Cu gunoiul în mijlocul biroului

O scenă total ieșită din comun, care nu face cinste reputației profesionale a unui procuror, s-a petrecut în 30 iulie 2007, când Florentina Mirică a intrat în biroul prim-procurorului adjunct Nelu Carpen, „aruncând în mijlocul încăperii o pungă plină cu gunoi”, în timp ce acesta se afla într-un alt birou. Scena s-a petrecut în prezența unui grefier care se afla în biroul lui Nelu Carpen, care a fost „șocat de gestul procuroarei și de vociferările acesteia vis-a-vis de împrejurarea că domana Rodica Vlăsceanu – femeie de serviciu în cadrul unității – se află în concediu legal de odihnă”. Atitudinea ostilă a Florentinei Mirică a continuat amenințându-l pe Nelu Carpen că va face același lucru „și a doua zi, și în fiecare zi, față de orice șef, întrucât această situație este intolerabilă și nu mai poate suporta”.

Practici de magie în Parchetul Buftea

Femeia de serviciu Rodica Vlăsceanu le-a relatat inspectorilor judiciari un eveniment la care a asistat și care a șocat-o. În 30 noiembrie 2008, a intrat în biroul prim-procurorului Mihai Betelie și a observat „boabe de piper și petale de flori uscate împrăștiate peste tot, până și sub fotolii și lângă suportul de steaguri”.

În ciuda situației tensionate create de soții Mirică și de refuzul lor de a îndeplini ordinele de serviciu date de prim-procuror, inspectorii judiciari au decis că cei doi procurori nu au încălcat Legea 303/2004 care prevede la art 99 lit g „nerespectarea de către procuror a dispozițiilor procurorului ierarhic superior, date în scris și în conformitate cu legea”, deși chiar echipa de inspectori a constatat că „măsura reconfigurării compartimentelor de activitate în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, dispusă de prim-procurorul Mihai Betelie, realizează condițiile legale de oportunitate și utilitate”. Mai mult, echipa de inspectori a stabilit că „atitudinea procurorilor Mirică Alexandru Adrian și Mirică Florentina se înscrie în limitele unui autentic nonconformism, de contestare a regulilor profesionale și legitimității actului managerial, indiferent de persoana și calitatea umană a celui care îl îndeplinește. Poziția lor refractară și spiritul de «frondă fără cauză» contravine flagrant dispozițiilor art 92 alin 5 lit a din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor aprobat prin Ordinul Ministrului Justiției 529/C/2007, dispozițiilor art 41 alin 3 din Constituția României care statuează că «durata normală a zilei de lucru este, în medie, de cel mult opt ore» și Codului Muncii potrivit căruia «durata timpului de muncă este de 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână». Mai mult, refuzul consemnării în condica de prezență împiedică întocmirea fișei de prezență lunare de către grefierul-șef și managerul economic, evidență în baza căreia se face plata indemnizației lunare”.

Comisia de Disciplină a fost formată din procurorii-inspectori Adrian Vartires, Florentina Dragomir și Dan Ruse.

Singura constatare a fost că soții Mirică au încălcat Codul deontologic, dar, și pentru această abatere au fost iertați de vicepreședintele de atunci al CSM, Bogdan Licu, actualul adjunct al procurorului general.

Răzbunarea lui Mirică

La mai puțin de un an și jumătate distanță de la acest control disciplinar, respectiv în aprilie 2009, prim-procurorul adjunct Nelu Carpen este săltat de DNA, anchetat și trimis rapid în judecată. După patru ani de proces, Carpen este condamnat definitiv la 6 ani de închisoare.

În ianuarie 2012, DNA deschide dosar pe numele lui Mihai Betelie, ajuns prim-procuror la PJS4. Florentina Mirică se afla deja în DNA din 2011. De altfel, dosarul lui Betelie avea la bază un denunț al Florentinei Mirică. După două luni de anchetă, Betelie este trimis în judecată, iar în noiembrie 2015 este condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare.

Contactat telefonic, fostul șef al Florentinei Mirică, Nelu Carpen, ne-a confirmat toate informațiile prezentate, dar nu a dorit să facă mai multe comentarii. A ținut doar să spună că Florentina Mirică este „de o răutate profundă”. 

Raluca Dan
Andi Topală