12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:51
No menu items!

Deputații din Parlamentul European cer armonizarea fiscalității și transparență după scandalul ”Lux leaks”

spot_img

Noul președinte al Comisiei este acuzat de declanșarea unui ”război fiscal”

Plenary session in Brussels - week 25

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a afirmat în Parlamentul European că reglementările fiscale din Luxemburg, din perioada când a fost prim-ministru, nu au fost ilegale, în contextul informațiilor recente cu privire la acordurile fiscale secrete în favoarea companiilor multinaționale.

Săptămâna trecută, în presa internațională a fost dezvăluită existența unor acorduri fiscale secrete între Luxemburg și 340 de multinaționale, printre care Apple, Amazon, Ikea, Pepsi sau Axa, pentru a-și reduce la minim impozitele. Aceste acorduri, încheiate între 2002 și 2010, au avut ca efect pierderea unor încasări din impozite de miliarde de euro pentru statele unde aceste companii fac profituri.

Juncker a fost prim-ministru al Luxemburgului între 1995 și 2013. Într-o dezbatere de miercuri în plenul PE, Juncker a admis că ”probabil a existat un anumit nivel de evitare a taxelor în Luxemburg, ca și în alte state membre UE”.

”Găsim acest lucru peste tot în Europa pentru că nu există suficientă armonizare fiscală în Europa”, a afirmat Juncker, potrivit unui comunicat al PE. Acesta a mai explicat că Pierre Moscovici, comisar pentru Finanțe și Taxare, va iniția propuneri pentru un schimb automat de informații privind reglementările fiscale naționale.

Poziția grupurilor politice:

Manfred Weber, Grupul PPE, Germania, a spus că este încrezător că Juncker va rezolva problemele aflate acum în discuție, adăugând că nu UE a eșuat, ci chiar statele membre care nu au făcut niciun efort de armonizare a bazelor lor de fiscalizare a corporațiilor. ”Avem nevoie de transparență privind reglementările fiscale naționale, precum și de baze armonizate de fiscalizare”.

Gianni Pittella, Grupul Socialist și Democrat, Italia, a spus că simte ”indignare pentru oamenii afectați de marile companii care nu plătesc taxe acolo unde fac profit. ”Evitarea taxelor este un fenomen mondial, iar marea rușine este că nu este nici măcar ilegală. De aceea, legea trebuie modificată.” Pitella a propus trei măsuri: o definiție clară a ”paradisului fiscal”, pedepse severe pentru cei care încalcă legea și raportare fiscală a fiecărui stat.

Kay Swinburne, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor, Marea Britanie, a cerut acțiuni suplimentare, mai ales împotriva evitării masive a taxelor, subliniind nevoia unei raportări globale, pe fiecare stat, a reglementărilor fiscale naționale. ”Ar fi fost necesar acest lucru de multă vreme”.

Guy Verhofstadt, Grupul Liberal, Belgia, a spus că investigația Comisiei trebuie încheiată înainte de sfârșitul anului și nu trebuie să se concentreze doar pe trei state, ci pe problema evaziunii fiscale în general. El a mai cerut și crearea unei comisii speciale de investigare în cadrul Parlamentului, cerând grupurilor politice să sprijine această idee. ”Este un caz clar în care avem nevoie de mai multă Europa – pentru a crea o legislație comună privind taxele și un cod de convergență, nu o armonizare generală, pentru că nu știm la ce nivel să armonizăm”.

Gabriele Zimmer, Stânga Unită GUE/NGL, Germania i-a cerut lui Juncker să își explice acțiunile ca fost prim-ministru al Luxemburgului și de ce a permis companiilor să aibă această șansă de a evita taxele în țara sa, limitând astfel fondurile disponibile pentru a lupta împotriva sărăciei și a crea locuri de muncă.

Philippe Lamberts, Grupul Verzilor, Belgia, a spus că războaiele fiscale trebuie oprite. ”Cei care beneficiază sunt companiile multinaționale și oamenii foarte bogați, iar victimele sunt finanțele publice europene, deci cetățenii UE”.

Paul Nuttall, Grupul EFDD (eurosceptic), Marea Britanie

”Domnule Juncker, când ați făcut campanie în cursul alegerilor europene, ați susținut o platformă de luptă împotriva evaziunii fiscale a companiilor multinaționale, dar ați permis evaziunea fiscală în Luxemburg. Cetățenii sunt sceptici pentru că vreți ca ei să facă ce spuneți, nu ce faceți. Aveți două opțiuni: fie demisionați, fie vă retrageți până se termină investigația”.

Bruno Gollnisch, neafiliați, Franța l-a acuzat pe Juncker că utilizează scandalurile pentru a obține mai multă putere. El a afirmat că armonizarea fiscală nu este necesară, dar că există o nevoie ca multinaționalele să plătească taxe în statele unde fac profit. El a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că oficialii Comisiei, condusă de Juncker, vor fi responsabili de anchetarea mai multor cazuri, inclusiv în Luxemburg.