Denunţuri pe bandă rulantă în justiţie: 49 de magistraţi sunt acuzaţi de fapte de corupţie

Scandalul şpăgilor din magistratură capătă noi proporţii. Nu mai puțin de 49 de magistraţi de la instanţele din Capitală au fost denunţaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Potrivit unor surse din cadrul DNA, denunţurile au fost formulate de unul dintre avocaţii implicaţi în dosarul de corupţie al judecătoarelor Antonela Costache şi Viorica Dinu.

Potrivit surselor citate, denunțătorul este avocatul Daniel Costel Petre, de la Baroul Bucureşti. Acesta a fost arestat preventiv pe 14 aprilie anul acesta, în urma unui flagrant organizat de DNA. Odată ajuns în faţa procurorilor anticorupţie, Daniel Costel Petre a început să vorbească deschis despre „caracatiţa” şpăgii din magistratură.

Astfel, susțin aceleași surse, avocatul le-ar fi relatat anchetatorilor cum 49 de judecători de la instanţele bucureştene sunt implicaţi în fapte de luare de mită şi trafic de influenţă. Daniel Costel Petre ar fi scris, negru pe alb, cu nume şi prenume, tot ce ştie el despre corupția din sistemul de justiţie. Denunţurile pe numele celor 49 de judecători au fost înregistrate la DNA, iar procurorii fac acum cercetări pentru a verifica în ce măsură declarațiile avocatui pot fi probate.

Cine este Daniel Costel Petre

Pe 14 aprilie 2013, DNA arăta că Daniel Costel Petre s-a lăudat în fața unor inculpați în dosare penale că poate interveni pe lângă judecători de la Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti, pentru a obține soluții favorabile acestora. A primit, în schimb, zeci de mii de euro, bijuterii şi maşini lăsate gaj.

Avocat în Baroul Bucureşti, Daniel Costel Petre a fost prins în timp ce primea 15.000 de euro de la un denunţător, după ce anterior primise alte câteva zeci de mii de euro. Potrivit procurorilor anticorupție, Petre ar fi cerut şi primit bani, sub pretextul că are influenţă asupra judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina pe aceştia să decidă cercetarea în libertate a unei rude a denunţătoarei. Mai exact, avocatul ar fi promis că va interveni pe lângă magistraţi în favoarea unui om de afaceri din Giurgiu, denunţătoarea fiind soţia acestuia, susţin surse judiciare.

Daniel Costel Petre a fost trimis în fața instanței în dosarul judecătoarelor Antonela Costache şi Viorica Dinu. Arestat preventiv, în această cauză apărătorul este acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă.

Avocatul şpăgii lui Dinel Staicu

DNA a mai arătat că Daniel Costel Petre ar fi fost cel care a convins-o pe judecătoarea Viorica Dinu să accepte bani de la familia lui Dinel Staicu.

„În agust 2012, avocatul Petre Daniel Costel, acţionând în cadrul grupului infracţional menţionat, i-a promis judecătorului Dinu Viorica, prin intermediul soţiei sale, Petre Daniela, că îi va da suma de bani, în schimbul unei soluţii favorabile, lucru pe care magistratul l-a acceptat. Anterior, fusese identificată persoana care urmărea o hotărâre judecătoarească favorabilă, respectiv Staicu Marian, suma fiind negociată la 150.000 euro[…]”.

Sofia Marinescu

NICIUN COMENTARIU