De ce trebuie exclusă din magistratură judecătoarea Camelia Bogdan

Avocatul Grupului de Investigații Politice a susținut, în fața judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, motivele pentru care judecătoarea Camelia Bogdan trebuie exclusă din magistratură.

Iată mai jos motivele și argumentele invocate de avocatul GIP, Costel Gâlcă, în fața judecătorilor Înaltei Curți:

– Fapta Cameliei Bogdan este atât de gravă încât face imposibilă menținerea ei în magistratură.
– Camelia Bogdan și-a folosit cunoștințele pentru evitarea sistemului de incompatibilități, în vederea obținerii unor foloase materiale pentru sine, punând astfel în pericol imparțialitatea justiției. 
– Camelia Bogdan a participat ca lector la cursuri de formare profesională organizate și plătite de către o parte civilă aflată într-un dosar penal pe care îl judeca.
– Camelia Bogdan a fost plătită direct de Ministerul Agriculturii, prin intermediul unui vehicul de plată, respectiv firma de consultanță FDI TOP Consult SRL.
– FDI Top Consult SRL doar a propus candidatura Cameliei Bogdan, Ministerul Agriculturii a fost cel care a selectat-o.
– Curtea de Conturi a României a stabilit că banii primiţi de Camelia Bogdan de la Ministerul Agriculturii sunt nejustificați, iar selectarea ei ca lector a fost dubioasă.
– Camelia Bogdan nu îndeplinea condiția de a avea minim 3 ani experiență dovedită în consultanță privind aplicarea viitoarei Politici Agricole Comune, astfel încât nu era eligibilă pentru funcția de lector consilier juridic.
– Camelia Bogdan a încercat să inducă în eroare judecătorii, susținând că era expert al Comisiei Europene în 2014, atunci când a luat banii de la Ministerul Agriculturii. În realitate, ea a devenit expert european abia în 4 iulie 2017, la 3 ani de la data la care luase banii și la 5 luni de la excluderea sa din magistratură.
– Camelia Bogdan cunoștea faptul că inițiatorul și beneficiarul cursurilor la care preda era Ministerul Agriculturii. Ea a semnat sute de diplome oferite de Ministerul Agriculturii participanților la cursurile respective. Toate diplomele semnate de Camelia Bogdan poartă antetul Ministerului Agriculturii.
– Participanții la cursurile predate de Camelia Bogdan nu erau profesioniști ai dreptului. Din cei 248 de funcționari ai Ministerului Agriculturii cărora le-a predat Camelia Bogdan doar 6 (șase) erau juriști.
– Contrar susținerilor Cameliei Bogdan, sumele de bani pe care le-a primit cu titlul de remunerație, nu provin din fonduri europene, ci sunt bani ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
– Camelia Bogdan a ignorat complet minimele norme de reținere, independență și imparțialitate ale unui judecător, participând la cursuri organizate de una din părțile aflate într-un dosar pe care îl judeca.
– Camelia Bogdan s-a folosit de relația de prietenie cu președintele ANI, Horia Georgescu, pentru a evita procedura de constatare a incompatibilității.
– Pe întregul parcurs al cercetării disciplinare, Camelia Bogdan a făcut presiuni asupra magistraților: a solicitat constatarea incompatibilității inspectorilor judiciari care instrumentau cazul; a solicitat constatarea incompatibilității inspectorului-șef; a recuzat judecătorii din cadrul Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM. 
– Presiunile au continuat și în faza de judecată în fond. Camelia Bogdan a lansat o serie de acuzații și la adresa președintei completului de la Înalta Curte care judecă excluderea ei din magistratură.
– Camelia Bogdan a trimis toate aceste sesizări și structurilor de cercetare penală.
– Camelia Bogdan a făcut toate demersurile pentru a eluda normele legale și pentru a ascunde ulterior sub aparența legalității propriile fapte.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU