4 C
București
marți, 19 martie 2024 - 9:42
No menu items!

De ce este necesară o Secție de investigare a infracțiunilor din Justiție. Explicațiile președintelui UNJR

spot_img

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, explică, într-o postare pe Facebook, de ce este necesară înființarea unei Secții de investigare a infracțiunilor din Justiție. De altfel, UNJR a transmis o serie de propuneri în acest sens și Comisiei speciale parlamentare. Judecătoarea demontează, cu argumente, acuzaţiile potrivit cărora, prin înfiinţarea secţiei, Justiţia va fi capturată politic. Dimpotrivă, „această secție este total protejată de orice decizie a vreunui om politic”, arată președintele UNJR. 

„Contrar tuturor sloganelor pe care le-au vehiculat unii și alții din politică sau presă, că prin această secție justiția va fi capturată de politic, se poate vedea că această secție este total protejată de orice decizie a vreunui om politic.

Dacă numirile în poziția de procuror general sau procurori șef direcții sunt făcute cu vădit aport politic (propunerea e făcută de ministrul justiției, iar numirea de președinte), în cazul acestei secții numirea procurorului șef se face de către Plenul CSM. De asemenea, tot Plenul CSM numește și procurorii care vor activă în această secție. Numirea se face în urmă unei proceduri total transparente, incluzând un interviu transmis în direct. Baza de selecție este dintre procurorii cu 18 ani vechime, cu minim grad de curte de apel. Vechimea și gradul va aduce plus de profesionalism și experiență.

În evaluarea acestora va conta activitatea anterioară, inclusiv numărul de achitări, restituiri, condamnări, modul în care și-au condus anchetele. Numirea procurorilor în această secție va fi pentru o durată de 3 ani, cu posibilitatea renumirii o singură dată. Pentru a spori garanțiile de independența ale procurorilor, această secție va face numai urmărirea penală, urmând că reprezentarea în instanță să fie făcută, în funcție de situație, de către procurori de la Parchetele de pe lângă curțile de apel sau secția judiciară a Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

O astfel de structură, total protejată de orice numire ori decizie politică, va oferi garanții sporite de independența nu doar judecătorilor, ci și procurorilor”, mai spune Dana Gîrbovan. 

Citiți AICI propunerile UNJR

R.D.