Dacian Cioloș pentru presa franceză: România nu vrea într-un spațiu Schengen nefuncțional

România nu vrea să facă parte dintr-un spaţiu Schengen care nu funcţionează. Declaraţia a fost făcută de premierul Dacian Cioloş într-un interviu pentru presa franceză. Şeful Executivului român se referă la criza refugiaţilor care a determinat tot mai multe state să reintroducă controalele la frontiere.

“Extinderea UE a fost o șansă pentru toată Europa, nu doar pentru țările care au aderat. Dar ulterior, procesul de integrare europeană nu a avut suficient timp la dispoziție. Din 2008, criza a împins instituțiile europene și zona euro să ia măsuri de urgență pentru a răspunde problemelor care au venit una dupa alta. Asta a creat un anume sentiment printre țările din Est, care nu au fost suficient ascultate”, le-a declarat Cioloș jurnaliștilor de la cotidianul francez “Le Monde”.

“Și, pentru că nu au fost ascultați, unii au găsit alte mijloace pentru a se face auziți”, a adăugat premierul.

Întrebat cum se poziționează România în chestiunea refugiaților, Ciolos a spus că susține ideea întăririi Frontex, dar că “există un blocaj legat de aceste cote obligatorii, care sunt respinse de mai multe state”.

Suntem gata să ne asumăm responsabilitățile, după capacitățile noastre. Așa înțeleg eu solidaritatea. Trebuie să fii primitor și deschis, dar și realist, altminteri esti iresponsanbil. Noi nu avem o tradiție a primirii imigranților non-europeni. […] Un mecanism obligatoriu, legat de o formulă matematică, nu e deci o soluție bună.

Dacian Cioloș
premierul României

Cât despre aderarea la Schengen, Cioloș a declarat: “România îndeplinește criteriile care i s-au cerut, dar e ținută în continuare la ușă. Noi criterii privind functionarea justiției și lupta anti-corupție ne-au fost impuse, nouă și Bulgariei, criterii care nu au existat pentru alții. Cred că avem acum toate ingredientele pentru ca România să fie acceptată. Sigur că nu avem interesul să intrăm într-un spațiu Schengen care nu funcționează, să intram doar pe hartie, ci vrem să vedem realitatea din teren și să ne asumăm la rândul nostru responsabilitatea“.

R.D.

NICIUN COMENTARIU