22.8 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 14:17
No menu items!

Cum se îmbogățesc avocații de casă ai Primăriei Capitalei fără să facă nimic

spot_img

Neregulile legate de risipa de bani publici către avocații care reprezintă municipalitatea încă din primul mandat al lui Sorin Oprescu sunt cuprinse și în ultimul raport al Curții de Conturi

Primaria-Capitalei

Unii dintre avocații „de casă” ai Primăriei Capitalei a încasat onorarii de succes de peste 1.000.000 de lei (peste 235.000 de euro), deși nici nu era definit prin contract și nici nu a fost demonstrat succesul”. Aceasta este concluzia inspectorilor Curții de Conturi, cuprinsă în ultimul raport de control, care vizează anul 2013.

Potrivit aceluiași raport, este vorba despre casa de avocatură “Leaua și Asociații”, coordonată de Crenguța Leaua, din 2012, reprezentant al României la Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț Internațională (Paris).

În plus, „încheierea unor contracte de consultanță și asistență juridică cu cabinete de avocatură, în condițiile în care are organizată, în structura proprie, compartiment juridic demonstrează, an de an, în opinia inspectorilor Curții de Conturi „managementul defectuos” în gestionarea banilor publici de care dau dovadă mai-marii Municipalității. Mai mult, Primăria Capitalei încalcă o Ordonanță de Urgență, în vigoare din 2012, care interzice astfel de contracte în cazul autorităților publice care au în subordine departamente juridice.

65 de juriști, pe statele de plată ale Primăriei Capitalei

Mai grav, cel mai bine plătit cabinet de avocatură de către primăria condusă de Oprescu i-a reprezentat și pe „adversarii” municipalității în procese înregistrate pe rolul instanțelor bucureștene (potrivit portalului instanțelor). Asta, în timp ce încasa sute de mii de euro de la instituția publică în baza unor contracte de „asistență juridică”.

Toate acestea, în condițiile în care Primăria Capitalei are, pe statele de plată, 20 de consilieri juridici și 45 de juriști, după cum au precizat pentru Sursa Zilei reprezentanții instituției.

Lista juriștilor de la Primărie:

– 20 de consilieri juridici pentru analiza, evidența și soluționarea petițiilor conform legilor proprietătii;

– 2 juriști pentru recuperarea veniturilor;

– 6 juriști pentru cauze comerciale;

– 3 juriști pentru contracte;

– 4 juriști pentru controlul actelor administrative;

– 7 juriști pentru relația cu Consiliul General, gestionare Hotărâri;

– 23 de juriști pentru 21 de secții civile ale instanțelor.

Primăria Municipiului București
răspuns pentru Sursa Zilei

Reprezentanții municipalității au ținut să precizeze că cei 23 de juriști sunt „implicați” deja în 8.000 de dosare.

Ordonanța „Ponta”, încălcată fără jenă

În 2012, imediat ce a preluat fotoliul de premier, Victor Ponta a avizat o ordonanță de urgență (OUG 26/2012), în vigoare din 12 iunie 2012, menită să evite chiar ceea ce se întâmplă în aceste zile la Primăria Capitalei: pomparea nejustificată de bani publici în conturile unor avocați “de casă”.

Concret, chiar în primul articol al ordonanței se precizează că “autoritățile si instituțiile publice ale administrației publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiile autonome care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică nu pot achiziționa servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare”.

Potrivit aceleiași ordonanțe, astfel de servicii pot fi contractate,  doar cu aprobarea Consiliului General al Municipiului București și doar “în situații temeinic justificate, în care activitățile juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare, necesare autorităților și instituțiilor publice prevăzute la alin. (1), nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat”.

Crenguța Leaua: „Nu este momentul să discutăm acum

În raportul Curții de Conturi, la capitolul “Abateri financiare” comise de angajații Primăriei Capitalei este înscris, printre altele:

Plata nedatorată a sumei de 1.045.000 lei Societății Civile de Avocați „Leaua & Asociații”, efectuată în cadrul contractului subsecvent de prestări servicii juridice, prin acceptarea la decontare a „onorariului de succes”, în condițiile în care nu este nici definit prin contract și nici dovedit „succesul” în tranzacția de schimb între două imobile proprietatea Municipiului București și, respectiv, S.C. Banca Comercială Română S.A.

Curtea de Conturi a României
raport pentru 2013

Mai mult, onorariul “de succes” plătit de Primăria Capitalei casei de avocatură “Leaua și Asociații” nu este înscris nici în registrele de plăți publicate pe site-ul municipalității.

Contactată telefonic de Sursa Zilei, avocatul Crenguța Leaua a refuzat să comenteze constatările Curții de Conturi. „Nu sunt în țară, sunt și pe un alt fus orar și nici nu este momentul să discutăm acum această problemă, a conchis avocatul.

Avocat Crenguta Leaua
Avocat Crenguta Leaua

Casa de avocatură a derulat, însă, în ultimii ani, contracte de asistență juridică bănoase cu primăria condusă de Sorin Oprescu. Potrivit plăților făcute de municipalitate și publicate pe site-ul instituției , cel mai prolific an  pentru “Leaua și Asociații” din acest punct de vedere a fost 2012, când a încasat de la municipalitate nu mai puțin de 523.358 de lei (peste 117.000 de euro, la paritatea RON/euro de la data efectuării plăților).  În 2011, aceeași casă de avocatură a primit de la Primăria Capitalei, peste 171.000 de lei (peste 40.700 de euro, la paritatea RON/euro de la data efectuării plăților). În 2010, aceeași casă de avocatură a încasat aproape 138.000 de lei (peste 32.800 de euro la acea dată).

Cabinetul de avocatură Cristina Trelea reprezintă și Primăria Capitalei, și pe „adversarii” instituției

Din punctul de vedere al încasărilor însă, primul în topul celor care au derulat, în ultimii ani, contracte de asistență juridică importante cu Primăria Capitalei este Cabinetul de avocatură al Cristinei Trelea – avocat al Baroului Ilfov.

În plus, potrivit registrului public de plăți al municipalității, anul trecut, cabinetul de avocatură al Cristinei Trelea a fost singurul care a prestat servicii de asistență juridică pentru primăria lui Oprescu, de unde a încasat, într-o singură zi, mai exact pe 19 decembrie, peste 100.000 de lei (peste 23.600 de euro), în baza a opt ordine de plată. Același registru arată că și în 2013, același cabinet de avocatură a fost tot unic pe piață pentru municipalitate și a încasat aproape 920.000 de lei (peste 207.000 de euro).

Cristina Trelea a oferit servicii juridice Primăriei Capitalei și în 2012, când a încasat aproape 277.000 de lei (peste 64.400 de euro), și în 2011 când a primit peste jumătate de milion de lei (mai exact peste 556.000 de lei, adică peste 132.000 de euro), dar și în 2010 – peste 60.000 de euro.

În timp ce încasa însă zeci de mii de euro de la Primăria Capitalei, potrivit portalului instanțelor, Cabinetul Individual de Avocatură Trelea Cristina a reprezentat persoane ori societăți comerciale care au acționat în instanță primăria. Spre exemplu, într-un dosar înregistrat pe rolul Secția a IX-a civilă (pentru cauze privind proprietatea intelectuală,conflicte de muncă şi asigurări sociale) a Curții de Apel București pe 10.08.2011, Cicerone Ionescu –  care are calitate de reclamant în procesul cu “pârâta” Primăria Municipiului București – are domiciliul ales la Cabinet Avocat Trelea Cristina.

De altfel, în sistemul ECRIS al instanțelor este specificat că, la rejudecarea cauzei, în 2013, concluziile procesuale pentru Cicerone Ionescu au fost depuse la instanță de avocatul Oana Raluca Toader, partener al Cristinei Trelea, la cabinetul de avocatură al acesteia din urmă.

În alt dosar înregistrat pe 3 octombrie 2012, pe rolul Judecătoriei Sectorului 5, Viorica Bădilă, reprezentată de cabinetul de avocatură Trelea Cristina, potrivit portalului instanțelor, se judecă cu Municipiul București, reprezentat prin primarul general Sorin Oprescu.

Aceeași situație este prezentată de portalul instanțelor de judecată și în cazul unui dosar înregistrat pe 10 octombrie 2011 pe rolul Curții de Apel București. „Intimatul” Băciucu Dumitra, cu domiciliul ales la avocat Trelea Cristina se judecă cu Municipiul București, reprezentat prin primarul general Sorin Oprescu, în calitate de “contestator”. Sentința a fost pronunțată pe 20 ianuarie 2012, iar potrivit acesteia, municipalitatea chiar a pierdut procesul.

Contactată de reporterii Sursa Zilei, avocata Cristina Trelea a negat vehement că ar fi încălcat deontologia profesională și că “adversari” ai Primăriei Capitalei ar fi fost reprezentanți, în ultimii ani, în instanță de ea sau de cabinetul ei de avocatură. Mai mult, apărătorul a dat vina pe neștiința reporterilor și pe erori comise de grefieri ai instanțelor, care au introdus datele în sistemul Ecris.

Este o gravă eroare. Niciodată nu s-a întâmplat așa ceva! Eu știu carte, respect deontologia profesională și normele europene.

Cristina Trelea
avocat, pentru Sursa Zilei

Raluca Dan