11.1 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 1:24
No menu items!

Cum s-au certat deputații în Plen, la votul lui Ponta

spot_img

Valeriu Zgonea s-a certat cu Ludovic Orban, care l-a acuzat că nu respectă procedurile în cazul votului pentru Victor Ponta

camera-deputatilor

Dacă aveţi vreo şmecherie să ne spuneţi dumneavoastră, din punct de vedere legal… aşa, doar pe bloguri sunteţi buni

Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților

Deputatul Andronache a replicat că în Comisia Juridică, PNL a propus să se citească în plen ambele proiecte de hotărâri, iar la vot să se supună încuviinţarea cererii de urmărire penală. Deputatul a adăugat că procedura prin care doar proiectul de respingere e propus la vot, e neregulamentară.

Deputatul Eugen Nicolicea a propus să se revină „la ABC-ul votului, se poate stabili dacă se adoptă sau se respinge ceva, nu poţi să alegi între un proiect sau altul”.

Ludovic Orban de la PNL a fost cel mai vehement.

Văd că încercaţi un tertip procedural ruşinos în conformitate cu Constituţia României se supune la vot cererea procurorului general şi nu raportul comisiei juridice. Iar pentru încuviinţarea cererii este necesară majoritatea simplă. Dacă nu se încuviinţează, se face un proiect de respingere, nu apelaţi la tertipuri ruşinoase prin care încercaţi să-l salvaţi pe Ponta. Nimeni nu e mai presus de lege, nici măcar Ponta, respectaţi legea şi procedurile, nu faceţi de râs România!

Ludovic Orban

Valeriu Zgonea a replicat că „nu impune procurorul cum să voteze, se supune la vot cererea, doar Parlamentul decide”.

Marton Arpad, de la UDMR a intervenit și i-a rugat frumos pe colegi să nu cadă „în capcana necunoaşterii textului constituţional şi a deciziilor CCR”. el a adăugat că în această capcană pot cădea oamenii de rând, presa, dar nu cei care decid. Astfel, el a explicat că sunt două prevederi distincte, una pentru acea situaţie când se solicită arestarea preventivă a unui deputat, pentru care Parlamentul dă încuviinţare. „O altă prevedere, care a fost extinsă de CCR, ne permite nouă să cerem noi şi nu să încuviinţăm urmărirea penală împotriva unui membru al guvernului”. Deputatul UDMR a subliniat că Parlamentul votează o cerere, nu o încuviințează, pentru că acest cuvânt, „încuviințare”, nu există în articolul de lege.

Ludovic Orban a insistat și a spus că Ponta este un caz preferențial, că în celelalte cazuri s-a votat solicitarea procurorului general. „Nu pot să vă înțeleg de ce vreți să inventați roata și să schimbați procedura în cazul lui Ponta. Asta îmi arată că din procedură faceți o tentativă disperată să-l salvați pe Ponta și nu e acceptabil.”