8.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 3:07
No menu items!

Cum ne antrenăm mintea pentru a ne vindeca singuri. Sfatul psihologilor

spot_img

Boala este un dezechilibru energetic (al unui organ, al unui sistem sau a unei zone a corpului), generat de transformări chimice și fizice care au loc la nivel de celulă și care pot fi produse de factori nocivi din mediu. Dar un astfel de dezechilibru se poate produce și ca urmare a activității cerebrale. Deși pare greu de crezut, psihologii spun că ne putem vindeca singuri, cu puterea minții.

Rostim cuvintele pentru a putea să comunicăm și să ne facem înțeleși. Dar când le rostim, pentru a da un sens frazelor, imaginația crează în mintea noastră imaginile corespunzătoare acelor cuvinte. De fiecare dată, atașăm imaginilor o emoție, astfel că, la fiecare imagine simțim ceva pozitiv, negativ sau neutru, de intensități diferite. În acest fel, fiecare cuvânt și gând este încărcat emoțional. Emoția este cea care are de fapt, puterea, și nu cuvântul.

Emoțiile sunt strâns legate de procesele chimice din creier și au capacitatea de a declanșa reacții fizice. Iar emoțiile și sentimentele negative – de ură, de exemplu – ajung ca, în timp, să producă dezechilibre chimice în organism și să ne îmbolnăvească. În schimb, emotiile pozitive – iubirea, iertarea, acceptarea – inversează acest proces și ne ajută să ne însănătoșim prin refacerea echilibrului energetic al organului bolnav sau al întregului organism.

Louise Hay (88 de ani), autoarea volumului „Poți să-ți vindeci viața”, este una din personalitățile recunoscute la nivel mondial care a studiat fenomenul autovindecării, l-a aplicat ea însăși (când s-a îmbolnăvit de cancer și nu numai) și a scris despre el. Ea susține că bolile pot fi eliminate prin inversarea proceselor mentale, că „starea de sănătate nu poate fi atinsă fără obtinerea unui echilibru desăvârșit între minte, suflet și corp” și că „niciun medic și niciun terapeut nu ne poate oferi o stare de sănătate perfectă, dacă nu luăm noi înșine decizia de a contribui la procesul nostru de vindecare”.

Cuvântul incurabil, care îi sperie atât de tare pe oameni, înseamnă altceva că boala de care suferă nu poate fi vindecată prin metodele „exterioare” de tratament și că trebuie să pătrundă în interiorul lor pentru a-și vindeca singuri boala. Orice boală se naște din nimic si se poate întoarce în vidul din care a provenit.

Louise Hay

Jocul imaginației și vindecarea

Psihologii sunt de acord că mintea noastră este capabilă să ne ajute să ne vindecăm, dar susțin că, înainte de a ne pune mintea să lucreze, trebuie să înţelegem cum funcţionează vindecarea, din perspectivă psihologică.

Potrivit acestora, vindecarea înseamnă să inversăm procesul care ne-a îmbolnăvit. Și începe în momentul în care acceptăm imaginea organului bolnav.

Odată înţeles conceptul vindecării din perspectivă psihologică, trebuie să ne punem mintea la lucru pentru a reuşi să scăpăm de bolile care ne afectează. Demersul este extrem de simplu și constă într-un joc al imaginației, numit psiho-photoshop.

Practic, odată reprezentată în minte şi acceptată imaginea organului bolnav, o putem prelucra până la punctul în care considerăm organul vindecat. Îi oferim apoi această imagine subconştientului, care o acceptă ca atare.

„Ne imaginăm reprezentarea organului bolnav, trebuie să ne imaginăm cum îl vindecăm. Prelucrăm imaginea respectivă, aşa cum se întâmplă cu programul photoshop, până când o facem perfectă. Noi considerăm astfel organul vindecat”, spune psihologul Victoriţa Dumitrache.

Potrivit specialistului, această tehnică poate fi folosită și ca adjuvant al terapiilor medicamentoase prescrise de medici.

R.D.