10.6 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 22:23
No menu items!

Cum îl ajută DNA pe Sorin Ovidiu Vîntu să-şi reclădească imperiul financiar de după gratii

spot_img

Documentele oficiale ale războiului pe avere dintre Vîntu şi Luca

SOV 3_SZ 

Procurorii anticorupţie reconstituie întreaga avere a fostului mogul Sorin Ovidiu Vîntu pe baza unor denunţuri făcute de consultantul financiar Octavian Ţurcan, cel care ar fi înregistrat peste 50 de off-shoruri prin intermediul cărora cuplul Vîntu – Luca ar fi controlat mai mult de 700 de firme în România, Moldova, Cipru şi Marea Britanie.

Documentele intrate în exclusivitate în posesia Sursa Zilei arată cât de mult s-a străduit Sorin Ovidiu Vîntu să-şi ascundă afacerile şi pe ce sume se dă lupta pentru preluarea Companiei PSV.

Fostul satelit al Petrom („Petrom Service” – devenită PSV Company) deţine, prin firma Geoasset, licenţa de exploatare a Minei Budureasa, cea care, conform unor estimări oficiale, ar concentra aproape un sfert din rezerva mondială de magneziu metalic.

Sorin Ovidiu Vîntu este unul dintre puţinii deţinuţi condamnaţi definitiv care nu-şi ispăşeşte pedeaspa în penitenciar, ci în custodia Arestului Central

Legendă

Cheia întregii afaceri stă în mâinile adevăratului beneficiar al off-shore-ului Elbahold Ldt, căruia foştii parteneri de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca i-au interpus o altă companie – Berhill Limited. Elbahold este acţionar principal într-o salbă de firme controlate prin PSV Company SRL – aflată în insolvenţă.

Documentele intrate în posesia Sursa Zilei arată că, cel puţin scriptic, atât Sorin Ovidiu Vîntu, cât şi Liviu Luca au vândut aceluiaşi cumpărător, dar pe sume diferite, acţiunile la PSV Company, aflată acum în insolvenţă.

Un document (Anexa B) datat 7.11.2011 (ziua celei de-a treia arestări a lui Sorin Ovidiu Vîntu) arată că „mogulul” a vândut în calitate de reprezentant al companiei Berhill Limited, pe 39,5 milioane de dolari, cele 1.000 de acţiuni deţinute de aceasta la Elbahold LTD.

Anexa A parafează, însă, o înţelegere, nedatată, pe o sumă aproape dublă (60.000.000 dolari) primită de Liviu Luca, în calitatea sa de acţionar al aceluiaşi off-shore interpus, Berhill Limited –  certificatul de acţionar al lui Liviu Luca este datat 11 septembrie 2006.

Cu toate acestea, la dosarul trazancţiilor anchetate de DNA a apărut şi o declaraţie de încredere (Trust agreement) pe care Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi făcut-o abia în 4 august 2011 lui Liviu Luca, exact în ziua în care Laura Codruţa Kovesi anunţa infirmarea tuturor NUP-urilor primite până atunci de cel supranumit „tatăl FNI”. Traducerea documentului despre care vorbim arată că SOV doar l-a mandatat pe Liviu Luca să-l reprezinte în Berhill Limited, nu şi să-şi transfere acţiunile acestuia, „păstrându-le ca proprietar” – după cum se stipulează ad-literam în declaraţia de încredere.

Cumpărătorii, pierduţi în păienjenişul offshore- urilor

Procurorii anticorupţie au extins, de puţină vreme, urmărirea penală pentru falsuri în legătură cu „plăsmuirea” actului constitutiv al SC PSV Company SA, firma aflată, printre altele, în acţionariatul Realitatea Media SA şi deţinătoarea companiei Geoasset (proprietara Minei de la Budureasa).

Vizaţi de investigaţie sunt şi judecătorii care „au fost determinaţi (…) prin utilizarea unor înscrisuri falsificate să prejudicieze partea vătămată prin modul de soluţionare a dosarulelor” de pe rolul Tribunalului Bucureşti. Ultimul dintre ele a dus la suspendarea unui decizii AGA prin care Elbahold Company (revenită familiei Vîntu) schimba administratorul special de la PSV Company, aflată mai bine de doi ani sub controlul cuplului Maricel Păcuraru-Cozmin Gușă. Cu alte cuvinte, ancheta DNA aruncă în aer sentinţele judecătoreşti prin care Strategies Reseasch Investments (SRI) – cea care, conform documentelor deținute de Sursa Zilei, cumpărase PSV Company atât de la Sorin Ovidiu Vântu, cât şi de la Liviu Luca – putea să-şi numească propriul administrator special la Realitatea Media ori la PSV Company.

Rezoluţia din 6 mai 2014 vorbeşte despre infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi fals în declaraţii în legătură cu PSV Company. Extinderea cercetărilor are la bază o plângere a noilor reprezentanţi ai offshore-ului Elbahold Limited care arătau că, pe 2 aprilie, Strategies Research Investments SRL (deţinută de Maricel Păcuraru şi Cozmin Guşă) încerca să se reînscrie la Registrul Comerţului ca acţionar majoritar la PSV Company. Pentru acest lucru ar fi folosit nu doar un act fals din care reieşea că SRI este acţionarul majoritar, ci chiar ordonanţa de sechestru a procurorilor DNA. Astfel, în aprilie 2014, avocaţii SRI au convins mai mulţi judecători că, prin ordonanţa emisă în noiembrie 2013 de procurorul Carmen Damian, recunoaşte dreptul de proprietate al firmei lui Păcuraru şi Guşă, întrucât notase că indisponibilizează un număr de acţiuni „deţinute de învinuita SC Strategies Research Investments SRL”.

Oameni de afaceri acuzaţi de falsuri la momentul cumpărării companiile controlate de SOV

În dosarul 161/P/2013 au fost puse deja sub acuzare mai multe persoane, printre cei audiaţi numărându-se şi politicini titraţi care ar fi încercat să preia controlul Realităţii TV – Adriean Videanu, Marian Vanghelie.

Primul pas în anchetă a fost făcut o dată cu dispariţia lui Codruţ Marta (mai 2012), care, deşi era suspectat că dirijează relaţia dintre mai mulţi evazionişti şi fostul şef al ANAF, nu a mai fost de găsit după ce i-a dus un geamantan cu bani, chiar la sediul Realităţii TV, lui Elan Schartzenberg. Acesta şi-ar fi asumat, conform DNA, rolul de patron al televiziunii, deşi nu era decât un alt împuternicit al lui Sorin Ovidiu Vîntu. În cele câteva luni în care s-a aflat la comandă, Elan Schartzenberg şi-a însuşit prin interpuşi mărcile Realitatea TV şi a obţinut controlul procedurii de insolvenţă pe care tot el o declanşase.

Schwartzenberg a fugit din România imediat ce DNA a scos la vedere această investigaţie, procurorii scăpându-l practic de sub nas. Avocaţii care au participat la parafarea înţelegerilor dintre Liviu Luca şi Strategies Research Investments, administratorii speciali şi falşii acţionari (mai puţin Cozmin Guşă), sunt şi ei puşi sub acuzare, printre aceştia numărându-se şi deputatul PSD Marius Manolache, finul premierului Victor Ponta, pe care chiar Cozmin Guşă l-ar fi solicitat pentru parafarea transferului de acţiuni. SC Realitatea Media SA este urmărită penal pentru spălare de bani, având în vedere că, potrivit anchetatorilor, „există date şi indicii temeinice că a fost finanţată cu bani proveniţi din evaziune fiscală, transferul banilor fiind realizat sub forma unor contracte de împrumut”.

ACUZAŢII

• reprezentanţii SRI au falsificat prin antedatare un contract de cesiune pretins încheiat între Elbahold Limited şi SRI prin care Elbahold Limited a cedat în 1.02.2012 acţiunile emise de PSV Company SA. Contractul era antedatat pentru că din 23.03.2012, Amariţei Mirel Mircea şi SRI cu asociaţii ei nu mai aveau nicio calitate în Elbahold Limited

• În baza contractului falsificat a fost modificat Registrul acţionarilor PSV Company SA

• Unicul acţionar al Elbahold Limited este Berhill Limited, iar SOV este beneficiarul real al off-shore-ului

• 7.11.2011 – SOV a remis acţiunile emise de Elbahold Limited în baza unui TRUST AGREEMENT încheiat cu  SRI, reprezentată de Guşă. Ceea ce a obţinut SRI a fost numai calitatea de persoană interpusă pentru Berhill Limited. SOV a păstrat ca beneficiar real proprietatea asupra participaţiilor pe care Berhill Limited le deţinea, la acel moment, la Elbahold Limited.

• 30.08.2012 – a fost înregistrată la RECOM cererea PSV Company (prin Emil Bertlan şi avocat Gabriel Baciu) de înscriere a modificărilor din structura acţionariatului

Mihaela Chiper