14.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 18:23
No menu items!

Culturile agricole, în pericol

spot_img

Deficitul de apă din sol, aproape de limita de ofilire

seceta 2 

Deficitul de apă din sol va atinge limita coeficientului de ofilire a culturilor pe majoritatea suprafețelor și doar în cazul porumbului rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, arată prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 19 – 25 august, întocmită de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Din punct de vedere meteorologic, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit, dar va intra apoi într-un proces de răcire treptată, aceasta devenind normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a regiunilor agricole, informează Agerpres.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 18 și 29 de grade Celsius, la începutul intervalului, abaterile termice pozitive fiind până la 6 grade Celsius, și între 19 și 26 grade Celsius, în restul zilelor, limite apropiate de mediile multianuale.

Maximele aerului se vor încadra între 20 și 34 de grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură, în timp ce minimele se vor situa între 8 și 23 de grade Celsius, în toată țara.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedre agricol, iar izolat, vor fi condiții de producere a grindinei.

În acest context, caracteristicile agrometeorologice se rezumă la faptul că rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în aproape toată țara.

Pe de altă parte, în Dobrogea, pe suprafețe extinse din Maramureș, sudul și estul Munteniei, sudul, estul și local în centrul și nordul Moldovei, sud-estul Olteniei, nord-vestul și estul Crișanei, nord-vestul, sud-vestul și centrul Transilvaniei, se va menține fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (moderată, puternică și extremă), deficitele de apă în sol atingând chiar limita coeficientului de ofilire.

Specialiștii ANM precizează faptul că temperaturile maxime ridicate din aer situate peste limitele biologice critice de rezistență ale plantelor (30-32 de grade Celsius), asociate cu deficite de umiditate în sol, vor determina în continuare manifestarea fenomenelor de ofilire și uscare parțială a aparatului foliar, îndeosebi în sudul, sud-estul, estul și vestul țării.

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui va parcurge fazele de maturitate în ceară (60-100%) și deplină (30-100%), în majoritatea zonelor de cultură.

În funcție de data semănatului, porumbul își va definitiva înflorirea (100%), continuându-se totodată mătăsirea (10-100%), precum și maturitatea în lapte și ceară (40—100%). Totodată, în principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor continua alungirea/îngroșarea axei hipocotile, precum și acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful va înregistra dezvoltarea tuberculilor, veștejirea/uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică, izolat fiind posibilă declanșarea recoltării.

În toate plantațiile, semințoasele vor parcurge creșterea rodului și acumularea zaharurilor în fructe, iar la sâmburoase se va continua recoltarea.

La vița-de-vie se vor semnala creșterea și acumularea zaharurilor în cea mai mare parte a regiunilor viticole, iar la soiurile de masă, maturarea boabelor.

Condițiile agrometeorologice vor fi, în general, favorabile desfășurării lucrărilor agricole de sezon (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, combaterea bolilor și dăunătorilor), exceptând zilele cu precipitații, conform specialiștilor ANM.

Emanuel Stan