Criza refugiaților. Ungaria mobilizează rezerviștii. Migranții încearcă să scape din Croația. UPDATE

Update 14.18

Kolinda Grabar Kitarovic, președinte al Crației, a afirmat că țara ei nu poate gestiona numărul mare de migranți care vor să tranziteze spre vestul Europei, în contextul în care Ungaria refuză să mai permită tranzitul.”Trebuie să oprim fluxul, trebuie să primim asigurări de la UE în privința celor care se află deja în Croația și a celor care vor să tranziteze Croația”.

Cu o populație de 4,2 milioane de locuitori, Croația trebuie să rămână realistă. Poliția croată a aafirmat că peste 20.000 de migranția au intratîn Croația în ultimele zile. 2.500 se află în orașul Tovarnik, la granița cu Serbia, după ce alți 1.000 au fost duși la granița cu Ungaria, în timpul nopții, fapt care a declanșat reacția agresivă a Ungariei.

Update 13.48

Organizația Internațională pentru Migrație a transmis că 473.887 de refugiați și migranți au venit în Europa în acest an, până în prezent, cei mai mulți din Siria.

 

Ministrul apărării din Ungaria a dat ordin de mobilizare pentru o parte din rezerviștii voluntari pentru a ajuta la gestionarea crizei migratorii, potrivit MTI.

Rezerviștii vor fi folosiți în principal pentru a asigura personalul garnizoanelor lăsate goale de militarii desfășurați la frontieră, dar ar putea avea și alte îndatoriri.

Migranții blocați în Croația încearcă să treacă spre nord, în timp ce Slovenia și Ungaria îi blochează la granițe. În noaptea de vineri spre sâmbătă, aproximativ 500 de migranți au încercat să forțeze granița dintre Croația și Slovenia și au generat intervenția în forță a Poliției slovene, cu gaze lacrimogene.

Ungaria a acuzat Croația de încălcarea tratatelor internaționale prin faptul că a lăsat migranții să treacă, fără să-i înregistreze.

Miniștrii de interne din statele UE se vor întâlni de urgență marți, 22 septembrie, pentru noi discuții în Consiliul JAI.

NICIUN COMENTARIU