11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 7:27
No menu items!

Creditarea în valută, în creștere. Populația a împrumutat peste 180 de milioane de euro în martie

spot_img

Creditarea în valută, în creștere. Populația a împrumutat peste 180 de milioane de euro în martie

Politica de creditare pare să fi ignorat, în martie, eforturile BNR de încurajare a împrumuturilor în monedă națională. Populația a împrumutat echivalentul a 798 de milioane de lei (peste 180 de milioane de euro), creditul în valută contractat de gospodării crescând cu 1,2% față de luna anterioară. Și firmele au luat mai multe împrumuturi în valută, cu aproape un procent mai mult decât în februarie.

Creditele acordate pupulației și firmelor se ridicau, la finalul lunii martie, la aproape 224 de miliarde de lei, în creștere cu 0,5% față de februarie și în scădere ușoară, de 0,2%, față de martie 2012, arată datele Băncii Naționale a României (BNR). Avansul creditării în martie a fost influențat, exclusiv, de creșterea împrumuturilor în valută, în condițiile în care cele în lei au scăzut cu 0,1% în cazul populației și cu 0,4% în cazul firmelor.

Cu toate acestea, raportat la aceeași lună a anului trecut, tendința de reducere a creditării în valută se menține, în timp ce împrumuturile în lei câștigă teren. ”La 31 martie 2013, creditul neguvernamental a înregistrat o reducere de 0,2 la sută (-5,2 la sută în termeni reali) faţă de 31 martie 2012, pe seama majorării cu 3,4 la sută a componentei în lei (-1,8 la sută în termeni reali) şi a diminuării cu 2,3 la sută a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 3,1 la sută)”, arată BNR.

Față de luna martie 2012, cel mai mare avans l-au înregistrat creditele în lei acordate firmelor, respectiv 6,8%, chiar dacă față de luna februarie acestea au scăzut cu 0,4%. Tot firmele sunt cele care au împrumutat cu 4% mai puțin, în valută, față de martie 2012, chiar dacă față de februarie creditul în monedă străină acordat persoanelor juridice a crescut cu 0,9%.

Cosmina Croitoru