14.6 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 14:36
No menu items!

Creștere de 10% a industriei în primele două luni. Fabricarea hârtiei și a calculatoarelor, cel mai mare avans

spot_img

masina de hartie

Producția industrială a crescut, în primele două luni ale acestui an față de perioada similară a anului trecut, cu 10%, susținută de industria prelucrătoare, care a înregistrat un avans de peste 11%. În acest sector, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie a crescut cu 36%, fiind urmată de fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, cu un avans de 22%.

”Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada ianuarie – februarie 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, a crescut cu 10%, susţinută de industria prelucrătoare (+11,1%) şi producţia şi furnizarea  de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,4%). Industria extractivă a scăzut cu 2,6%”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+16,1%), în industria bunurilor de capital (+14,9%), în industria bunurilor de uz curent (+9,1%), în industria bunurilor intermediare (+4,8%) şi în industria energetică (+3,8%).

La industria extractivă, cel mai mult a crescut extracția minereurilor metalifere, cu 5% față de primele două luni ale anului trecut, iar cea mai mare scădere au înregistrat-o activitățile de servicii anexe extracției, de 9,2%.

La industria prelucrătoare, pe lângă fabricarea hârtiei și a calculatoarelor, avansuri semnificative ale producției s-au înregistrat și în fabricarea echipamentelor electrice (+17,8%), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (+16,9%) și în fabricarea produselor din tutun (+16,6%).

La polul opus, cele mai mari scăderi ale producției s-au înregistrat în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, de 11,5%.

Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin-top:0in;
mso-para-margin-right:0in;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0in;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Citește și Industria continuă să crească: 15%, avansul comenzilor noi în februarie, +9% – cifra de afaceri

2014 se prefigurează a fi încă un an bun pentru industrie, în condițiile în care, în primele două luni ale anului comparativ cu perioada similară din 2013, comenzile noi din industrie au crescut cu 14,7%, iar cifra de afaceri a avansat cu 9%.

Industria și agricultura au avut cele mai importante contribuții la creșterea PIB în 2013, de 2,3%, respectiv 1,1% potrivit Institutului Național de Statistică (INS). La polul opus, construcțiile, comerțul cu amănuntul și intermedierile financiare au tras economia în jos.

Cosmina Croitoru