11.1 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 2:12
No menu items!

Controlul judiciar impus 60 de zile

spot_img

Guvernul a modificat prin ordonanță de urgență prevederile noului Cod de Procedură Penală declarate neconstituționale

Arestarea judecătoarelor Costache și Dinu, discutată miercuri de Curtea Supremă

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri, la propunerea Ministerului Justiției (MJ), o ordonanță de urgență prin care se modifică prevederile noului Cod de Procedură Penală astfel încât măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune poate fi dispusă de procuror pentru o durată de 60 de zile.

Reprezentanții MJ au precizat, într-un comunicat de presă, că această modificare corespunde cerințelor Curții Constituționale.

Actul normativ a fost elaborat în urma consultărilor cu reprezentanții întregului sistem judiciar în cadrul unei ședințe de lucru convocată marți de MJ, la care au participat reprezentanți ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ai Direcției Naționale Anticorupție și ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Actul normativ adoptat de Guvern prevede că în cursul urmăririi penale măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune poate fi dispusă de procuror pe o durată de cel mult 60 de zile.

De asemenea, controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune poate fi prelungit de procuror, prin ordonanță, dacă se mențin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depășească 60 de zile.

Inculpatul poate face plângere la judecătorul de drepturi și libertăți de la instanța căreia i-ar reveni competența să judece cauza în fond.

În cursul urmăririi penale, durata măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauțiune nu poate să depășească 1 an dacă pedeapsa prevăzută de lege este amenda sau închisoarea de cel mult 5 ani, respectiv 2 ani, dacă pedeapsa prevăzută de lege este detențiunea pe viață sau închisoarea mai mare de 5 ani.

Totodată, în cursul etapei camerei preliminare și al fazei de judecată măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune, se poate dispune de către judecător pe o perioadă de cel mult 60 de zile, cu obligația judecătorului de a verifica periodic din oficiu, dar nu mai târziu de 60 de zile, dacă subzistă temeiurile care au determinat menținerea măsurii controlului judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune sau dacă au apărut temeiuri noi, care să justifice luarea acestei măsuri.

În cursul judecății în primă instanță, durata totală a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune nu poate depăși un termen rezonabil și, în toate cazurile, nu poate depăși 5 ani.

Potrivit acestui act normativ, toate măsurile preventive de control judiciar și/sau control judiciar pe cauțiune aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență continuă și se mențin iar în termen de cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a OUG, procurorul, în cauzele aflate în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, și instanța, în cursul judecății, verifică din oficiu dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii preventive a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune ori dacă există temeiuri noi care justifică una dintre aceste măsuri preventive, dispunând, după caz, prelungirea, menținerea sau revocarea măsurii preventive.