Consiliul JAI a aprobat noile cote obligatorii. România a votat împotrivă

Miniştrii de interne ai statelor Uniunii Europene au aprobat, în reuniunea de marţi, sistemul propus de Comisia Europeană privind distribuirea a încă 120.000 de refugiaţi, a anunţat preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE. Potrivit ministrului ceh de interne, citat de Reuters, Cehia, România, Slovacia şi Ungaria au votat împotriva acestui sistem de relocare.

“Reprezentanţii statelor UE au aprobat marţi, la Bruxelles, cu o largă majoritate, o decizie de relocare a încă 120.000 de refugiaţi”, anunţă preşedinţia luxemburgheză a Consiliului Uniunii Europene.

Cehia, Slovacia, România și Ungaria au votat împotrivă, a anunțat ministrul de interne ceh pe Twitter, citat de Reuters.

Potrivit EUObserver, oponenții au fost depăşiţi în sistemul cu majoritate calificată după ce Polonia a renunţat la obiecţii. Ministrul de interne al Cehiei a criticat atitudinea Poloniei.

În analizarea propunerilor făcute de Comisia Europeană sau de Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Consiliul UE ia decizii pe baza “dublei majorităţi calificate” – 55% din statele membre UE (16 din 28), reprezentând cel puţin 65% din populaţia totală a UE. Astfel, minoritatea care poate bloca decizia trebuie să fie de cel puţin patru state reprezentând peste 35% din populaţia UE.

NICIUN COMENTARIU