10.6 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 22:56
No menu items!

Condamnări în dosarul lui Liviu Dragnea privind referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu

spot_img

Liviu Dragnea_SZ

Doi soţi, membri ai unei secţii de votare din Piatra Olt au primit, luni, condamnări de un an şi patru luni, cu suspendare, într-un dosar separat din cel al vicepremierului Liviu Dragnea, referitor la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

Simona şi Marius Preduţ au fost judecaţi în procedură simplificată, după ce şi-au recunoscut vinovăţia înainte de începerea procesului în care vor fi judecate, de instanţa supremă, 75 de persoane acuzate că au falsificat rezultatul votului.

Procesul celor doi soţi Preduţ a fost separat din dosarul în care şi Liviu Dragnea este acuzat că şi-a folosit influenţa pentru a obţine foloase pentru sine sau pentru alte persoane.

Încă din faza de anchetă, soţii Preduţ au explicat cum a fost modificat rezultatul votului în secţia 105, Piatra Olt. Ei au povestit că un consilier local (Constantin Diţă) le-a cerut să mai adauge voturi pe numele altor localnici, despre care se ştia sigur că sunt plecaţi din ţară, pe lângă votanţii care au cerut urna mobilă. Ei au recunoscut că au introdus mai multe buletine de vot decât numărul de semnături de pe listele suplimentare, apoi au completat şi pe liste numele a opt concetăţeni plecaţi în străinătate.

În tot acest timp, jandarmul însoţitor stătea pe bancheta din spate a autoturismului, însă, din cauza faptului că cei doi învinuiţi ocupau locurile din faţă şi îşi desfăşurau activitatea infracţională de o manieră discretă, fără a discuta, jandarmul nu a putut percepe ceea ce se întâmpla, de fapt

Rechizitoriu DNA

Diferenţa constatată între numărul de buletine de vot şi numărul vontanţilor de pe listele electorale a fost remediată tot prin fals, conform rechizitoriului. Constantina Baba (șefa secției de vot – n.r.) le-ar fi cerut membrilor comisiei să mai falsifice nişte semnături pe lista permanentă.

Dosarul privind falsificarea rezultatului de la referendum a fost trimis instanţei supreme pe 7 octombrie 2013, vicepremierul fiind acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Mihaela Chiper