7.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 4:41
No menu items!

Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker îşi începe oficial mandatul sâmbătă

spot_img

„Preşedintele sunt eu”, a asigurat Juncker, la votul de învestire a Comisiei Europene desfăşurat în Parlamentul European

 Jean-Claude Juncker

Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker, care îşi preia oficial mandatul sâmbătă, la Bruxelles, va avea pentru prima oară un Executiv cu doi lideri: președinte – fostul premier conservator luxemburghez Jean-Claude Juncker (59 de ani) și vicepreședinte – social-democratul olandez Frans Timmermans (53 de ani), relatează AFP.

Juncker se va instala la etajul al 13-lea al clădirii Berlaymont (din Bruxelles), sediul Comisiei, iar Timmermans și ceilalți comisari își vor prelua birourile la etajele inferioare.

„Preşedintele sunt eu”, a asigurat Juncker, la votul de învestire a Comisiei Europene desfăşurat în Parlamentul European la 22 octombrie.

I-am delegat însă o parte dintre prerogative vicepreşedintelui. Frans Timmermans este braţul meu drept şi sper că va fi, în egală măsură, şi mâna mea stângă

Jean-Claude Juncker,

fost premier conservator luxemburghez

Juncker a dorit, astfel, să-şi confirme rolul central în conducerea Comisiei Europene, dar, în egală măsură, şi dorinţa unei colaborări strânse între socialişti şi conservatori.

Dar aceste declarații i-au intrigat pe unii responsabili europeni și funcționari de la Bruxelles. Juncker apărea deseori obosit. ”Are dureri de spate și de genunchi de la gravul accident de mașină din 1989”, explica anturajul său. În plus, a fost extrem de afectat de violenţa campaniei pentru alegerile europene, când a fost nevoit să răspundă unor acuzaţii de abuz de băuturi alcoolice.

Aluziile sale cu privire la „absenţele” de la Bruxelles, dorinţa de a-şi păstra domiciliul în Luxemburg şi de a-şi limita deplasările oficiale alimentează sentimentul unui „preşedinte part-time” la Comisia Europeană.

O Comisie cu o foarte pronunţată componenţă politică

Jean-Claude Juncker a vrut să formeze o Comisie cu o foarte pronunţată componenţă politică. De altfel, Comisia Europeană este formată din patru foşti premieri, doi foşti miniştri de Externe, doi foşti miniştri ai Economiei şi şapte foşti membri ai Executivului european în exerciţiu. „Nu va fi nici un secretariat general al Consiliului European” şi nici „valetul Parlamentului European”, a avertizat Juncker.

Frans Timmerman va fi coordonatorul. Diplomat fin, poliglot, fostul ministru de externe al Olandei a făcut o impresie foarte puternică în cursul audierii sale în Parlamentul European și este considerat deja de către numeroși responsabili europeni drept adevăratul șef al Comisiei Europene.

Eliberat de conducerea tehnică a structurii europene, Jean-Claude Juncker, un european convins, ar putea continua „să facă politică” şi să joace un rol de arbitru, a comentat un oficial european. Rămâne să fie convins de acest lucru Martin Selmayr, şeful de cabinet al lui Jean-Claude Juncker, considerat „eminenţa cenuşie” a preşedintelui Comisiei Europene.

Fost purtător de cuvânt, promovat şef de cabinet de fostul comisar pentru Justiţie Viviane Reding, Selmayr, în vârstă de 43 de ani, de profesie jurist, cunoaşte perfect Comisia Europeană. El a gândit noua structură a Comisiei, în cadrul căreia comisarii sunt coordonaţi de vicepreşedinţi, ceea ce îi permite preşedintelui şi cabinetului său să adopte o poziţie de arbitru şi să menţină controlul.

Acest ansamblu de măsuri, surse de conflicte, este considerat ”pervers”, chiar ”machiavelic”, de către mulți aleși europeni. ”N-am nimic cu Machiavelli. Sunt un democrat-creștin german”, se apără Selmayr. Dar, după ce-a tras sforile din umbră mai multe luni, el intenționează să continue să exercite puterea, îndeosebi în ce privește numirile, potrivit mai multor surse europene.

În cadrul Comisiei Europene, Martin Selmayr are însă numeroşi duşmani, care-i pândesc greşelile. Decizia lui de a rescrie, fără să o consulte, răspunsurile pregătite de suedeza Cecilia Malmstrom înaintea audierilor din comisia de specialitate din Parlamentul European, a ofensat-o pe noul comisar pentru Comerţ, care gestionează şi dosarul sensibil al negocierilor comerciale cu Statele Unite. Incidentul a provocat tensiuni serioase în cadrul Comisiei, chiar înainte ca noul Executiv să-şi preia mandatul. „Aceasta a fost metoda Selmayr”, a explicat unul dintre criticii şefului de cabinet al lui Jean-Claude Juncker.