22.8 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 16:02
No menu items!

Codruț Marta – cheia celei mai „grele” afaceri subterane din mandatul PDL

spot_img

blejnar_marta

Soluționarea celui mai important dosar de dispariție din ultimul deceniu ar putea face lumină în cea mai “grea” afacere subterană derulată în România în guvernarea PDL. Codruț Marta – omul-cheie al acestei afaceri, însărcinat cu protecția liderilor rețelei de evaziune și spălare de bani, dar și cu „albirea” milioanelor de euro obținute din infracțiuni, este dispărut fără urmă din 21 mai 2012. Între timp, procurorii DNA s-au apropiat amenințător de liderii rețelei. Dacă ar fi găsit, Codruț Marta ar putea face însă lumină, prin declarații complete, în hățișul de operațiuni financiare și tranzacții suspecteț.

Înainte de a fi preluate de DNA și conexate cu alte cauze, investigațiile în cazul misterioasei dispariții a lui Codruț Marta au trecut pe la Parchetul General – Secția de Urmărire Penală și Criminalistă și pe la Serviciul 1 – Omoruri al Direcției de Investigații Criminale a IGPR.

Au fost completate cu zeci de probe adunate în urma perchezițiilor derulate la domiciliile familiei Marta din țară și din Monaco, dar și în locuințele din țară și din străinătate ale lui Emilian “Elan” Schwartzenberg – ultima persoană care l-a văzut pe Codruț Marta înainte de dispariție, dar și ultimul membru al rețelei vizate de DNA pentru care Marta a jucat rolul de “locotenent”.

De altfel, Elan Schwartzenberg a fost primul suspectat că l-a ajutat pe Codruț Marta să părăsească România. Anchetatorii nu s-au oprit aici și au luat în calcul toate variantele, inclusiv aceea a implicării lui Schwartzenberg în răpirea și chiar în asasinarea lui Marta.

Interesant este faptul că firul investigațiilor România via Monaco nu s-a oprit în Israel – unde se refugiază acum Schwartzenberg, profitând de cetățenia israeliană – ci în SUA. În SUA a rămas o perioadă și Elan Schwartzenberg, după dispariția lui Codruț Marta, în SUA au fost arestați și soții Radu și Diana Maria Nemeș, în SUA își au rezidența vechi prieteni și parteneri de afaceri ai lui Schwartzenberg și Marta. De aceea, o cerere de arestare și extrădare a lui Codruț Marta a fost transmisă autorităților americane în toamna anului 2013.

Filmul unei dispariții și al unei anchete învăluite în mister

21 mai 2012. Codruț Marta coboară din mașina condusă de șoferul său în apropierea sediului Realitatea TV, situat pe DN1, în nordul Capitalei. Îi spune acestuia să se plimbe prin București, pentru că urmează să se întâlnească cu un prieten și îi lasă în grijă telefoanele sale. Surse din anturajul lui Marta susțineau atunci că acesta s-ar fi întâlnit în seara de 21 mai cu Elan Schwartzenberg, la sediul Realitatea TV (televiziune pe care Elan susținea că o patronează).

Anchetatorii îi contrazic însă. Elan Schwartzenberg a fost într-adevăr ultima persoană care l-a văzut pe Codruț Marta. Nu s-ar fi întâlnit în sediul Realitatea, așa cum se bănuia inițial, ci într-o casă pe care Schwartzenberg o deține în aceeași zonă. Surse din anturajul celor doi au explicat că, la o săptămână de la dispariția lui Marta, criminaliștii ar fi recuperat din acest imobil al lui Elan Schwartzenberg resturile unui pahar cu amprentele lui Marta și cu urme de palincă și somnifer.

Informația a fost confirmată de surse judiciare, care nu au oferit însă amănunte legate de modul în care a fost recuperată această probă – considerată una dintre cele mai importante în dosar, alături de interceptări ale unor convorbiri și mesaje telefonice.

Sursele citate au explicat că primele astfel de mesaje i-ar fi fost transmise soției lui Codruț Marta, Andreea, pe telefonul mobil, imediat după dispariția fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar. Primul mesaj ar fi fost semnat de Codruț Marta și transmis de pe teritoriul Bulgariei. Ulterior, telefonul utilizat la transmiterea mesajelor a fost localizat în Monaco.

Elan Schwartzenberg a fost audiat de procurori în acest caz pe 28 mai 2012, la mai puțin de 72 de ore după ce soția lui Codruț Marta a reclamat dispariția acestuia.

Câteva zile mai târziu, Elan Schwartzenberg a părăsit România. Chiar dacă susținea că ar mai fi revenit în țară, acesta nu a răspuns solicitărilor anchetatorilor. Prima citație i-a fost transmisă, în iunie 2012, de procurorii DNA. Schwartzenberg urma să fie audiat în dosarul “Contrabanda cu petrol”, în care procurorii au obținut arestarea preventivă în lipsă a lui Codruț Marta și a soților Nemeș pentru complicitate la evaziune fiscală și constituire de grup criminal organizat. (În acest caz au fost reținuți fostul șef al Vămilor, Viorel Comăniță, și fostul șef al SIPI Constanța, Dan Secăreanu). A doua citație a fost transmisă în toamna anului trecut, când Schwartzenberg urma să fie audiat în dosarul “Realitatea”. Între timp, omul de afaceri s-a refugiat în Israel, unde a încercat să discute cu Traian Băsescu și de unde transmite, prin intermediul interviurilor date presei israeliene, mesaje anchetatorilor români.

În paralel cu anchetele de la București și cererile de extrădare transmise în SUA pentru soții Nemeș și Codruț Marta, în toamna anului trecut s-a finalizat și ancheta derulată prin comisie rogatorie în Monaco. Au depus mărturii atât edilul din Monaco, George Marsan (care a dezvăluit, printre altele, că se pregătea să facă afaceri cu diamanete cu Schwartzenberg), cât și șeful serviciului secret. Concluziile anchetatorilor au fost adăugate în dosarul în care Elan Schwartzenberg este cercetat pentru că ar fi spălat câteva milioane de euro, bani proveniți din evaziunea cu produse petroliere, prin intermediul Realitatea TV. Totul, cu ajutorul lui Codruț Marta.

“Acoperire” oferită de Elan Schwartzenberg și Sorin Blejnar

În cercul de apropiați al lui Codruț Marta un singur lucru este cert: avea doi buni prieteni – Sorin Blejnar, fostul său șef de la ANAF, și Elan Schwartzenberg. Cei doi au fost, de altfel, primii audiați de procurorii Parchetului General în dosarul dispariției lui Codruț Marta. Ambii au dat declarații anchetatorilor pe 28 mai 2012, la mai puțin de 72 de ore după ce soția lui Codruț Marta a reclamat dispariția acestuia. Ambii au dat informații care i-au obligat pe procurori să ia în calcul toate variantele posibile: nu doar fuga, ci și dispariția și chiar uciderea, îngreunând investigațiile prin faptul că nu s-a putut merge pe o singură pistă.

Astfel, în timp ce Schwartzenberg a lăsat să se înțeleagă că Marta l-ar fi păgubit cu câteva milioane de euro, Blejnar susținea cu ochii-n lacrimi, în interviuri televizate, că lui Codruț Marta i s-a întâmplat ceva rău, pentru că nu avea niciun motiv să fugă din România (în dosarul contrabandei cu petrol a fost pus sub acuzare abia în iulie 2012) și că dispariția acestuia l-a speriat și l-a făcut să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale.

Mi-este teamă pentru siguranța familiei mele atât timp cât un prieten al meu a dispărut deși toate instituțiile statului l-au monitorizat, dacă ne uităm în stenograme, ba era monitorizat, ba era urmărit și dintr-o dată nu-l găsește nimeni. Unde este? Stiți că acasă are doi părinți care plâng?

Sorin Blejnar
7 septembrie 2012

Viitorul apropiat va demonstra dacă Sorin Blejnar avea, într-adevăr, motive să se teamă și care este legătura între dispariția lui Codruț Marta și Elan Schwartzenberg. Codruț Marta rămâne însă cheia afacerilor derulate de cea mai puternică rețea de evaziune fiscală și spălare de bani care a “operat” în România în ultimul deceniu.

Raluca Dan