15.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 16:35
No menu items!

CNADTCU: Kovesi a plagiat, dar numai 4%. GIP va contesta decizia

spot_img

Consiliul General al CNATDCU a decis, joi, că Laura Codruţa Kovesi a plagiat în lucrarea sa de doctorat doar în proporție de 4%, propunând menţinerea titlului de doctor.

Potrivit preşedintelui Comisiei de Ştiinţe Juridice a CNATDCU, Mircea Adrian Bob, „comisia de lucru a constat că teza expertizată prezintă reluarea unor pasaje din documente fără a le cita conform limbajului academic”. „Aceste împrumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat. Pasajele care pot cădea sub calificarea legală română de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4 % din teză. Deci, se constată o culpă în construcţia demonstraţiei tezei însă circumstanţele specifice trebuie luate în cauză pentru a determina sancţiunea. Proporţia reţinută afectează o mică parte a tezei. Este vorba de fraze care nu conţin idei originale sau particulare. Este vorba de fraze făcute din generalităţi. Calitativ, nu permite de a constata lipsa de aport ştiinţific al tezei. În opinia comisiei de lucru retragerea titlului de doctor este o sancţiune excesivă. Comisia de lucru a propus să nu retragă titlul de doctor. Consiliul General al CNATDCU a decis să transmită propunerea de a se menţine titlul de doctor. În teză nu e vorba de partea de contribuţie originală care să fie plagiată de undeva. Sunt chestiuni de mică importanţă sau intrate deja în limbajul de drept comun. Primii doi membri au analizat şi o altă teză, teza domnului Ponta. Sunt chestiuni diferite. Într-o parte s-a reţinut că sunt preluări masive fără citare pe când aici sunt chestiuni de notorietate, cărora toată lumea aşa le spune”, a explicat Mircea Adrian Bob, preşedintele Comisiei de Ştiinţe Juridice din cadrul CNATDCU.

Decizia a fost luată de 36 de membri ai Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

Sesizarea privind lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, numită „Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal”, a fost făcută la data de 13 octombrie, raportul fiind realizat de o comisie de specialitate, formată din trei experţi în domeniu. Cei trei specialişti sunt Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universităţii „Robert Schumann” din Strasbourg , prof.. univ. dr. Claudia Ghica-Lemarchad, de la Facultatea de Drept a Universităţii din Rennes 1 şi prof. univ. dr. Radu Chiriţă, de la Facultatea de Drept a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Comisia de Etică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara a anunţat, pe 17 noiembrie, că 564 de rânduri din lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, numită „Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal”, sunt similare cu alte surse, iar în ceea ce priveşte sesizarea făcută privind plagiatul, specialiştii au transmis că aceasta este parţial fondată. Sursa citată a mai arătat că au fost consultate toate documentele puse la dispoziţie de către autorii sesizării şi de către persoana vizată, verificând fiecare paragraf din teză ce face obiectul sesizării şi comparându-le cu sursele indicate de programul informatic iThenticate.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a sesizat oficial Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) în legătură cu teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi. În urma deciziei de joi, președintele GIP, Mugur Ciuvică, a precizat că o va contesta la CNATDCU și, dacă, aceasta va fi menținută, se va adresa instanței de contecios administrativ.

Andrei Tudor