9.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 2:33
No menu items!

Cine sunt denunțătorii din ancheta Microsoft – EADS

spot_img

Șapte persoane apar ca denunțători în ancheta Microsoft – EADS, conform rezoluției de începere a urmăririi penale pe numele lui Gheorghe Ștefan Pinalti, primarul din Piatra Neamț

DNA_sigla 1_SZ

Gheorghe Ștefan Pinalti este urmărit penal pentru trafic de influență, luare și dare de mită, dar și abuz în serviciu. Procurorii susțin că, după sesizarea trimisă de Corpul de Control al premierului Ponta, cu privire la posibile ilegalități în programele de licențe educaționale de la Ministerul Educației și Ministerul Societății Informaționale, cercetările s-au extins și DNA s-a sesizat din oficiu, în iunie 2013, cu privire la posibile fapte de corupție, comise de oficialii români în derularea acestor contracte.

De mare ajutor au fost însă și unii dintre inculpați, care au devenit martori după prima lor anchetare. Conform rezoluției de începere a urmăririi penale în cazul primarului din Piatra Neamț, primul denunțător pe lista DNA a fost, în ianuarie 2014, Gabriel Marin, patronul Omnilogic. El le-a dat anchetatorilor detalii despre încheierea și derularea a trei dintre cele patru contracte vizate – contractul dintre SIVECO și Ministerul Educației (124 milioane de euro, perioada 2001-2009), contractul între Ministerul de Interne și EADS (534 milioane de euro, perioada 2004-2009, extins în 2009 cu 200 milioane de euro) și contractul de închiriere licențe Microsoft între Guvernul României și Fujitsu (105 milioane de euro, perioada 2004-2009, urmat de 96 milioane de euro, perioada 2009-2013).

Cu privire la fapte de corupție în legătură cu derularea acestor contracte a formulat denunț și martorul Andrei Vasile. La data de 28 iulie 2014, martorul Fortuneanu Adrian a denunțat fapte de corupție în legătură cu încheierea contractului de licențiere Microsoft 0115/2004 dintre MCTI și FSC, precum și în legătură cu închieerea contractului cadru de licențiere nr. 32/2009. La data de 21.07.2014, respectiv 20.08.2014, martorul Boștină Doru a formulat denunț cu privire la fapte de corupție săvârșite de Gabriel Sandu – ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale și Tănăsescu Șerban Radu, director Unicredit, fapte în legătură cu derularea contractului de licențeiere Microsoft.

rezoluție de începere a urmăririi penale

Alte denunțuri, al omului cheie al afacerii, Claudiu Florică, dar și cel al lui Dragoș Stan (fost director general Net Consulting şi acţionar în offshore-ul care a împărţit şpăgile guvernamentale) au conturat procurorilor contractele cu Microsoft din 2004 și 2009. Ultimul denunț pe lista DNA este cel al companiei Fujitsu Siemens Computers Austria, care, pe 8 octombrie 2014, a formulat denunț cu privire la fapte de corupție săvârșite de angajații săi în derularea contractelor cu Guvernul României.

Mai întâi am înfiinţat societatea Profinet Aktiengesselschaft (domiciliu fiscal în Liechtenstein) în care eram asociaţi eu, Dinu Pescariu şi Thomas Heinschel, societate care urma să primească în baza unui contract de Asistenţă Tehnică şi Consultanţă (negociat cu conducerea FSC Austria şi aprobat de FSC Austria şi FSC Germania) sumele de bani de la Fujitsu Siemens Austria, care la rândul ei primea sumele de bani de la Guvernul României. Dinu Pescariu a fost cooptat în Profinet la sugestia lui Khalil, omul prin care se păstra legătura cu Nicolae Dumitru (…) probabil pentru a garanta plata sumelor de bani către aceştia, iar Thomas Heinstchel a fost cooptat ca urmare a bunelor relaţii pe care le avea în lumea bancherilor din Elveţia, cât şi cu Fujitsu Austria. Fac precizarea că eram la curent cu acţiunile lui Claudiu Florică prin care acesta convenise cu Dinu Pescariu şi Nicolae Dumitru şi Khalil plata unor sume de bani pentru influenţa exercitată asupra funcţionarilor publici

Dragoș Stan
martor

Avocatul Doru Boştină nu doar că a explicat relaţiile dintre şefii de corporaţii şi miniştrii PSD şi PDL din mai multe guvernări, ci a şi oferit dovezi pentru comisioanele plătite chiar prin firma sa de avocatură. Boștină, bănuit la început de un conflict de interese (a reprezentat atât interesele Fujitsu cât şi pe cele ale Ministerului Comunicațiilor, condus la acea vreme de Dan Nica), a contribuit şi la conturarea rolului lui Dorin Cocoş în afacerea Microsoft, acuzat că ducea miniștrilor șpaga la sacoșă.

În mod direct  am fost implicat şi în procedura de achiziţii publice de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a licenţelor Microsoft destinate utilizării în administraţia publică în anul 2009. (…) După un timp, în cursul lunii ianuarie 2009, Dinu Pescariu mi-a făcut cunoştinţă cu Dorin Cocoş, care m-a primit în biroul său din Euro Hotel, situat lângă Arcul de Triumf. Aici mai erau de faţă Gabriel Sandu, ministrul comunicaţiilor, şi Gheorghe Ştefan, vicepreşedintele PDL. În cursul discuţiilor i-am informat despre intenţia mea de a participa la procedura de achiziţie a licenţelor Microsoft destinate administraţiei publice, iar cei trei s-au arătat dispuşi să se implice în această procedură în schimbul unor sume de bani. Chiar au fost interesaţi de marja de profit şi de procentul pe care urma să îl ofer. (…)

Am convenit – de fapt Dorin Cocoş a făcut repartizarea sumelor (ca suma de 2.300.000 euro să ajungă la GabrielSandu prin intermediul ESSIM Partners din Cipru, controlată de prietenul acestuia, un anume Dan), suma de 4.000.000 la Gheorghe Ştefan  (prin intermediul societăţii DD Land Oil din Cipru) iar diferenţa de circa 9.000.000 euro  să fie transferată către Dinu Pescariu. Din această sumă urma ca Dinu Pescariu  să-i dea lui Dorin Cocoş suma convenită între ei.

declarație de martor

Sursa Zilei a identificat în referatul procurorilor, trimis la Parlament, 11 astfel de mărturii, cele mai ample dintre ele fiind ale lui Claudiu Florică, Dragoș Stan și Doru Boștină.