Cine are interes în criza refugiaților. Motivul adevărat al exodului sirian

Valul uriaș de refugiați se explică prin războiul care face ravagii în Siria, dar migrația masivă făce parte dintr-o strategie a președintelui sirian Bashar al-Assad, pe care o folosește încă de la începutul conflictului, în 2011, susțin Mike Giglio și Munzer al-Awad, de la publicația Buzzfeed, citați de Slate.fr, informează Agerpres.

Oficiali occidentali și analiști care urmăresc conflictul sirian consideră că criza refugiaților ar face parte dintr-un efort concertat al guvernului sirian, care a ucis deja numeroși civili într-un război soldat cu peste 200.000 de morți.

Administrația de la Washington consideră că eforturile de război ale lui Assad sunt la originea actualei crize a refugiaților. „Este corect să spunem că regimul a folosit, cel mai probabil, atacuri nediscriminatorii pentru a face foarte dificil ca oamenii să mai trăiască în zonele controlate de opoziție”, a declarat, sub rezerva anonimatului, un oficial al Departamentului de Stat. „Forțele sale acționează astfel încât să facă regiunile controlate de opoziție să devină de nelocuit atât pentru rebeli, cât și pentru civili — o tactică garantată pentru a genera refugiați în masă”, susțin cei doi jurnaliști. Assad a pierdut controlul asupra a mai mult de trei sferturi din țară, iar atacarea civililor din aceste zone a fost parte a strategiei sale încă de la începutul războiului civil cu patru ani în urmă.

Andrew Tabler, specialist în probleme siriene în cadrul Institute for Near East Policy din Washington, precizează, în același timp, natura confesională a strategiei președintelui Bashar al-Assad. Liderul de la Damasc încearcă să „deplaseze sunniți din regiunile controlate de rebeli pentru a-și fortifica statul”, spune el, explicând că cei mai mulți refugiați sirieni fac parte din majoritatea sunnită din zonele care au scăpat de sub controlul regimului de la Damasc. Guvernul lui Assad este dominat de minoritatea religioasă alawită, o ramură a musulmanilor șiiți. Acesta este sprijinit în prezent de aliații său șiiți din Iran, precum și de Rusia, adaugă el.

Potrivit coordonatorului pentru Siria în cadrul organizației „Medici fără frontiere”, Pierre Desbareau, aproximativ două milioane de persoane trăiesc în stare de asediu în această țară. „Motivul din spatele acestei strategii este de a nu lăsa altă alternativă populației. Fie vă întoarceți la noi și recunoașteți autoritatea noastră, fie veți muri”, spune el.

Atrocitățile regimului, care cresc de la an la an, la care se adaugă bombardamentele neîntrerupte i-au făcut pe civili să părăsească țara. Douma, o suburbie a Damascului, prima dintre localitățile care s-au ridicat împotriva lui Bashar al-Assad în 2011, este bombardată aproape zilnic: patru cincimi dintre locuitorii săi au fugit din calea ostilităților.

Potrivit analiștilor nu violențele și actele teroriste ale Statului Islamic au produs exodul de refugiați, cât au făcut-o forțele lui Assad. Potrivit ONU, în prezent există mai mult de 4 milioane de refugiați sirieni, cea mai mare parte dintre ei aflându-se în Iordania, Liban și Turcia. Mulți dintre aceștia au renunțat la ideea de a se mai întoarce acasă și părăsesc taberele supraaglomerate, în care și-au găsit un adăpost provizoriu, pentru a se îndrepta spre Europa cu speranța de a începe o viață nouă.

Emanuel Stan

NICIUN COMENTARIU