Chakalaka

Motto: „Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)

Chakalaka este o tocană de legume, de obicei picantă, servită în mod  tradițional cu pâine. Pentru a echilibra gustul picant, se servește cu Amasi (lapte bătut). Acest deliciu își are originea în Africa de Sud, având mai multe variante de a fi gătit, în funcție de regiune și de tradiția familiei.

Ingrediente:

  • 1 morcov,
  • ½ ardei gras roșu,
  • ½ ardei gras verde
  • ½ ardei gras galben,
  • 1 ardei iute verde,
  • 4 căței de usturoi,
  • 1 ceapă,
  • 200 gr fasole albă,
  • 4 linguri ulei,
  • 3 linguri pastă de roșii,
  • 1 linguriță pudră curry,
  • piper,
  • sare.

Mod de preparare:

Încingem uleiul într-o cratiță încăpătoare și sotăm ceapa tăiată mărunt, împreună cu usturoiul și pudra de curry. Amestecăm din când în când, evitând arderea.

reteta

Între timp, curățăm ardeii grași și îi tăiem julien, iar ardeiul iute în rondele. Avem grijă să îndepărtăm înainte semințele, pentru cei care nu doresc ca tocana să fie foarte picantă. Curățăm morcovul și îl dăm pe răzătoare (forma mare). Îl amestecăm cu ardeii julien și cu pasta de roșii și adăugăm la ceapa sotată cu usturoi. Acoperim cu un capac și lăsăm pe foc pentru 10-12 minute.

reteta1

În cazul în care folosim fasole fiartă deja, o spălăm în prealabil și o lăsăm la scurs.

La final, adăugăm peste legume boabele de fasole și asezonăm cu sare și piper după gust. Încă 5 minute și chakalaka este gata de servit.

reteta2

În cazul în care este prea picantă pentru gustul  tău, nu uita de paharul de lapte bătut.

 reteta3

Poftă bună!

Nicoleta Popa

NICIUN COMENTARIU