24.2 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 17:43
No menu items!

CEO Siemens: El Dorado este în România!

spot_img

Directorul general al uneia dintre cele mai mari companii din România vrea ca 2014 să fie anul investițiilor în oameni și anunță angajări

Siemens-Costache

Gazda unui eveniment intern în cadrul căruia Siemens a lansat, pe piața românească, un produs dedicat companiilor din industrie, CEO-ul George Costache a acordat pentru Sursa Zilei un interviu. Managerul a spus, concis și direct, ce planuri are pentru 2014 și ce așteaptă de la autorități, într-un an în care aproape toată energia acestora se duce pe alegeri.

  • Ce planuri de investiții aveți în acest an, în România?

Investițiile de anul ăsta, în primul rând, sunt în oameni, avem deja aprobat un ajutor de stat și până la sfârșitul anului acesta, începutul anului viitor, vom angaja aproape 200 de oameni.

  • Cum se face business în România acum? S-a schimbat ceva în ultimii ani?

S-au schimbat foarte multe lucruri în ultimii ani și, aș putea spune, în bine. Din punctul nostru de vedere, am reușit să convingem head-quarter-ul, cele două pe care le avem noi – unul în Austria și unul în Germania –, că în România sunt oameni foarte bine pregătiți și am reușit să dezvoltăm niște centre de competență, unul dintre ele este chiar unic în Europa.

  • În domeniul energiei s-au întâmplat foarte multe lucruri în ultimul timp, mai ales pe partea de legislație. Pentru mediul de business, predictibilitatea este foarte importantă. Ce așteptări aveți de la autorități în perioada următoare?

Așteptăm poate un program mai clar de dezvoltare energetică a României. Ne-ar interesa foarte mult proiectele pe energie regenerabilă și am vrea, dacă lucrurile se dezvoltă în sensul pe care-l sperăm noi și pe care-l vedem, tot ce-nseamnă partea de transmisie pe cablu.

  • Am văzut câteva concluzii desprinse în urma consultării pe care ministerul le-a inițiat pe marginea strategiei. Una dintre ele arată că autoritățile nu vor mai încuraja investițiile în eoliene și fotovoltaice, ci se vor focusa mai mult pe biomasă. Ce părere aveți?

Abordarea depinde de ce parte ești. Firmele mari, cum sunt Arcelor Mittal și alții de calibrul său, sunt interesați de energie mai ieftină. Din punct de vedere al mediului există un interes foarte mare pe energia regenerabilă: fotovoltaică, după cum ați menționat-o, vântul, hidro etc. Părerea mea este că toate aceste surse trebuie echilibrate, astfel încât să se poată face din ambele direcții. Guvernul și-a mai propus să meargă și pe fosil, cum ar fi cărbunele. Din punctul nostru de vedere, le acoperim pe toate. În materie de energie știm să facem orice, de la primul megawat care se produce până la distribuție. Concluzia este că ar trebui un echilibru în acest sens.

  • Spuneați că veți face angajări. Aveți de unde să selectați viitorii specialiști?

Un lucru foarte important, după părererea mea, pe piața actuală – nu e neapărat un mesaj de transmis Guvernului – dar poate investițiile în educație ar fi foarte importante. Noi găsim oamenii pe care vrem să-i angajăm, dar sunt din ce în ce mai puțini pentru că sunt și alții pe piață.

  • Vedeți pericolul de a nu mai avea forță de muncă bine calificată în perioada următoare?

Am să vă răspund cu o glumă: Republica Moldova a primit dreptul de a veni în Comunitatea Europeană, iar specialiștii de acolo sunt extraordinar de buni. Mai există și-n altă parte destul de mulți. Dar eu nu cred că tinerii specialiști din România vor dori să plece. Sunt cazuri foarte cunoscute de oameni care au plecat și s-au întors. Părerea mea este că El Dorado este aici. Nu mai este nici în State, nici în Vestul Europei. Deci putem să facem lucruri foarte bune și în facultăți există copii extraordinar de bine pregătiți, trebuie numai să-i ajutăm, să le întindem o mână. Ceea ce noi facem în fiecare an, adică pregătim un număr de studenți prin programele noastre de practică.

  • Ce alte așteptări aveți de la autorități?

Poate ar fi foarte important ca proiectele care se fac, licitațiile care se fac, să aibă o dinamică mai puternică. Pentru că sunt foarte multe proiecte care trenează, proiecte care au fost blocate și banii europeni, din păcate, nu ne așteaptă.

Cosmina Croitoru