13.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 22:32
No menu items!

Cei care au plătit taxa auto nu vor mai plăti timbrul de mediu

spot_img

Pentru care mașini nu se plătește timbrul de mediu decât la vânzarea acestora?

Posesorii maşinilor înmatriculate înainte de anul 2007 nu vor plăti timbrul de mediu decât dacă va exista, la un moment dat, o tranzacţie comercială, a declarat, vineri, Rovana Plumb, ministrul mediului şi schimbărilor climatice.

“Timbrul de mediu se aplică o singură dată, nu plătesc toţi aceia care au plătit taxa auto sub diverse forme. Posesorii de autoturisme înmatriculate înainte de anul 2007 vor plăti această taxă numai în situaţia în care va exista o tranzacţie comercială”, a precizat Rovana Plumb.

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) supune dezbaterii publice, prin intermediul paginii sale de internet,  proiectul de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Conform documentului, taxa de primă înmatriculare va fi denumită “Timbrul de mediu”, iar modalitatea de calcul este îmbunătățită.

Vechimea autovehiculului se calculează în funcţie de data primei înmatriculări a acestuia, se precizează la articolul 6, alineatul 5 al Ordonanţei de modificare. 

Formula de calcul pentru timbrul de mediu se aplică doar în cazul autovehiculelor încadrate pe segmentul M1 (dotate cu cel mult opt locuri, fără scaunul şoferului), cărora le corespund norma de poluare Euro 3, Euro 4 şi Euro 5. 

Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, formula de calcul propusă pentru “Timbrul de mediu” în cazul maşinilor Euro 3 şi Euro 4 cuprinde emisiile de dioxid de carbon (CO2) şi cota de reducere a timbrului de mediu (în funcţie de vechime).

Pentru maşinile cu tehnologie Euro 6, precum şi pentru maşinile hibride şi electrice, taxa va fi zero.
 În ceea ce priveşte maşinile Euro 5, timbrul de mediu aduce reduceri ale valorii taxei.

Pentru maşinile non-euro, timbrul de mediu va fi, în medie, cu 90% mai mic faţă de nivelul de taxare actual. Reducerea de taxă va începe de la 60% pentru maşinile Euro 2, continuă cu 80% pentru Euro 1 şi ajunge până la 90% pentru cele non-euro.

Noua taxă  va fi plătită de toate instituţiile publice, cu excepţia autovehiculele aparţinând Salvării, Pompierilor, Corpului Diplomatic, dar şi a persoanelor cu handicap.

În cazul persoanelor care au dat statul român în judecată pentru restituirea taxei încasate ilegal şi dacă acestora li s-a restituit contravaloarea taxei, precum şi cei care au înmatriculat autoturismele fără achitarea taxei, vor plăti noul timbru la prima vânzare a maşinii.

Pentru maşinile revândute în afara României, statul va returna o taxă reziduală, calculată în funcţie de perioada de utilizare.

Forma iniţială a taxei auto, suspendată până la 31 decembrie 2012, a reintrat în vigoare de la 1 ianuarie, aceasta fiind redusă cu 25% pentru autovehiculele cu motor Diesel prevăzut din construcţie cu filtru de particule.

Cei care, de la 1 iulie 2008, au plătit o taxă mai mare decât cea rezultată din aplicarea legii în vigoare pot cere restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.

 C.I.