19.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 10:47
No menu items!

Ce se întâmplă cu procesul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis

spot_img

Procesul lui Klaus Iohannis cu ANI, care are termen marți, la Înalta Curte, nu a ieşit din faza administrativă

Klaus Iohannis_SZ

Există varianta scurtă, dar cel mai puțin probabilă, ca procesul să se poată termina, marți, definitiv, doar prin declararea recursului ANI ca inadmisibil şi nefondat de către un complet de filtru al ÎCCJ. Vital pentru soluţie este raportul magistratului asistent, care arată că din 33 de procese de incompatibilitate ale unor aleşi, ANI l-a pierdut doar pe cel al lui Klaus Johannis.

Procesul de incompatibilitate al lui Klaus Johannis cu Agenţia Naţională de Intergitate este, în acest moment, în completul de filtru al ÎCCJ. Completul de filtru are la dispoziţie, conform art 493 Cod procedură Civilă, raportul magistratului asistent care conţine referinţe Curţii Constituţionale pe subiect, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, CEDO şi a Curţii Europene de Justiţie, precum şi doctrina.

Conform Codului de Procedură Civilă, recursul în completul de filtru se soluţionează, fără citarea părţilor, cu trei posibile verdicte:
– Anularea recursului (câștigă Iohannis)
– Respingerea recursului, ca vădit nefondat (câștigă Iohannis)
– Soluţionarea fondului recursului, în cazul în care se constată că este admisibil, iar problema de drept nu este controversată sau face obiectul unei jurisprudenţe constante a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (câștigă ANI).

În oricare dintre situaţii, soluţia finală nu ar mai avea timp să îşi atingă scopul sancţionatoriu până la depunerea jurământului din 21 decembrie, la Cotroceni, având în vedere ritmul termenelor la secţiile civile ale ÎCCJ, dar şi respingerea cererii ANI de urgentare a procesului.

În cazul în care nu poate fi pronunţată niciuna dintre soluţiile de mai sus, completul de filtru pronunţă, în camera de consiliu, fără citarea părţilor, o încheiere de admitere în principiu a recursului şi fixează termen pentru judecata pe fond a recursului, cu citarea părţilor.

În cazul procesului lui Klaus Johannis, în fapt, un recurs al ANI contra unei decizii de clasare a raportului de incompatibilitate, singura jurisprudenţă existentă este reprezentată de cele 33 de procese derulate la Curţile de Apel, singurul proces pierdut de ANI fiind cel de la Curtea de Apel Alba Iulia. Până acum, ÎCCJ a respins cererea ANI de urgentare a soluţionării cazului Johannis, părţile având timp să formuleze în scris poziţiile faţă de raportul magistratului asistent.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. Cu o zi înainte de deschiderea procedurilor la ÎCCJ, Klaus Iohannis a susţinut că porneşte de la premisa că va câştiga procesul. Potrivit lui Iohannis, „ceilalţi sunt mai îngrijoraţi”, iar el mai puţin. „Eu stau foarte solid cu acest caz, nu îmi fac niciun fel de probleme”, a declarat Klaus Iohannis.

Articolul precedent
Articolul următor