19.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 12:35
No menu items!

Ce mai inventează politicienii pe buletinele de vot

spot_img

După ce au anunțat că vor impune democrația cu forța, sancționând cu amenzi absenteismul la urne, politicienii PSD au găsit o modalitate de a mai „îndulci” – susțin ei – proiectul de lege pe care se pregătesc să-l trimită în Parlament: patrulaterul gol pe buletinul de vot

buletin vot_SZ

Toate buletinele de vot ar putea conține un patrulater liber care va putea fi ștampilat de alegătorii nemulțumiți de toți candidații înscriși în cursa electorală, a declarat, joi, pentru AGERPRES, deputatul PSD Ioan Munteanu.

Parlamentarul lucrează la o inițiativă legislativă potrivit căreia participarea la vot va deveni obligatorie, în caz contrar fiind prevăzute amenzi.

Este clar că absenteismul este cauzat de nemulțumirea alegătorilor față de clasa politică, ori dacă introducem votul obligatoriu, trebuie să le oferim posibilitatea acestora să își exprime punctul de vedere. Și pentru ca buletinele de vot să nu mai fie anulate, ne gândim să introducem un patrulater gol în care cei nemulțumiți să pună pună ștampila, iar votul să nu mai fie anulat.

Ioan Munteanu
deputat PSD

Parlamentarul social-democrat a adăugat că se ia în considerare repetarea alegerilor în cazul în care procentul celor care ștampilează patrulaterul gol depășește 50 la sută plus unu dintre voturile valabil exprimate.

Este o situație care se poate întâmpla de două-trei ori, ca majoritatea celor care vin la vot să aleagă această formă de amendare a clasei politice. În această situație ne gândim dacă nu ar trebui repetarea alegerilor. Trebuie însă să ținem cont că, într-o astfel de situație, vor rămâne în mandat tot aleșii vechi, care pot fi mai răi decât cei aflați în noul mandat„, a adăugat deputatul PSD.

Ioan Munteanu își dorește ca obligativitatea participării la vot să fie aplicată cât mai repede și crede că va întruni voința a minim două treimi dintre parlamentari, așa cum prevede Constituția, pentru ca proiectul de lege privind obligativitatea votului să fie aprobat.

R.D.