13.1 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 0:31
No menu items!

Ce este astenia de toamnă și cum scăpăm de ea

spot_img

Toamna este un anotimp de tranziție, intensitatea luminii se reduce treptat, iar temperatura scade până la pragul înghețului. Reducerea intensității soarelui provoacă diferite schimbări în organism: producția de serotonină (hormonul fericirii) scade, vitamina D se fixează mai greu (deficitul acestei vitamine este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietății) și este stimulată, conform unor studii, producția de melatonină (hormonul somnului).

Astfel, tonusul general al organismului scade, putând apărea modificări și la nivelul dispoziției, deoarece organismul se pregătește de „hibernare”.

Este firesc să devenim mai leneși începând din toamnă și până în iarnă, deoarece funcțiile organismului se adaptează condițiilor climaterice, fiziologia organismului se schimbă, respectiv încetinește, pentru a-și păstra căldura și energia de care are mai multă nevoie decât în celelalte anotimpuri. Dar de la pregătirea firească a organismului pentru perioada de iarnă și până la patologia <astenia de toamnă> și, eventual, <depresia de iarnă> mai e mult.

Astfel, putem vorbi despre astenie de toamnă doar în cazul persoanelor cu un echilibru funcțional mai slab, cu o rezistență generală diminuată și cu o redusă capacitate de adaptare la factorii de mediu. Iar în acest caz astenia de toamnă nu este o tulburare în sine, ci un semn important al altor tulburări.

Psihologul Alexandra Siru, din cadrul clinicii ProVita – Diagnostic și Tratament ne explică faptul că persoanele sănătoase manifestă doar o „lene de sezon” care trebuie tratată cu înțelegere și detașare, nu cu îngrijorare sau autoblamare, pentru că aceste atitudini pot escalada în stres, anxietate sau chiar depresie.

În mediul rural se respectă mult mai bine ritmul biologic al organismului, în raport cu anotimpurile. Astfel, vara se doarme mai puțin și se mănâncă mai ușor, însă iarna se doarme mai mult și se mănâncă mai consistent. Viața în mediul urban, în societatea actuală, nu ne permite, din păcate, sa ne ascultam corpul. El trebuie să dea randament indiferent de anotimp si de resurse, așa că este deseori forțat, împotriva fiziologiei, ceea ce explică și creșterea numărului de probleme de sănătate, mai ales la oamenii tineri. Psihologul Alexandra Siru ne spune cum ne putem ajuta organismul în sezonul rece:

– culcați-vă mai devreme, astfel încât să prindeți somnul odihnitor începând cu orele 22.00 – 22.30;

– ieșiți în pauza de prânz afară, la aer și lumină;

– mențineți câteva activități plăcute în aer liber, împreună cu persoane dragi;

– reduceți mâncarea de tip fast-food (din cauza încetinirii metabolismului poate apărea creșterea în greutate care poate accentua „încetineala” și poate afecta stima de sine);

– consumați banane și ciocolată neagră (conform unor studii stimulează secreția de serotonină);

– consultați un nutriționist care vă poate sfătui ce alimente vă ajută organismul în această perioadă.

Nu în ultimul rând, este bine să petreceți timp de calitate în realitate, nu virtual, cu familia si prietenii, sau să vă stimulați buna dispoziție uitându-vă la comedii, de exemplu.” adaugă specialistul.