15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 18:49
No menu items!

Ce boli pot ascunde unghiile tale?

spot_img

unghii

Iată câteva lucruri pe care le poți afla despre sănătatea ta doar privind modificările texturii, culorii și formei unghiilor, informează votp.info.

Tulburări tiroidiene

Prezența onicolizei apare adesea în caz de hipertiroidism. Cunoscuă sub numele de unghia lui Plummer, această afecțiune se produce atunci când o unghie se dezlipește de pe patul unghial. Această manifestare poate să apară la vârful unghiei sau de-a lungul laturilor acesteia.Deoarece murdăria și umezeala se pot colecta sub unghiile dezlipite, afecțiunea (unghia lui Plummer) poate conduce la infecții bacteriene și micotice.

Unghiile scobite, unghiile care sunt concave, pot fi un simptom al hipotiroidismului.

Probleme cardiovasculare

Hemoragiile în așchie sunt leziuni ale vaselor sangvine din patul unghial ce pot determina apariția unor linii fine roșii-violacei sub unghii. Aceste hemoragii se datorează unor leziuni determinate de anumite medicamente sau apar în cadrul unor boli, în mod caracteristic în endocardita bacteriană și nu necesită tratament specializat, dispărând în timp, o dată cu procesul care a stat la baza apariției lor (tratamentul endocarditei bacteriene). Deși pot arăta ca niște așchii, de fapt ele sunt linii de sânge.

Anomaliile congenitale ale inimii pot conduce la înmuierea unghiilor, acestea părând că plutesc deasupra patului unghial, care devine, de obicei, mai larg și mai rotund decât în mod normal.

Semnele suplimentare ale unghiilor care pot indica probleme cardiovasculare sunt unghiile cu aspect de lingură (unghiile scobite) și unghii pale sau cu o nuanță albăstruie.

Anxietate și stres

Rosul unghiilor este un obicei nervos, iar oamenii o fac atunci când sunt stresați sau plictisiți și ar putea indica o stare de anxietate sau o tulburare compulsivă care ar putea necesita uneori terapie comportamentală.

Diabet

Dacă vă vopsiți frecvent unghiile, veți observa că acestea tind să aibă o nuanță gălbuie după ce ați îndepărtat lacul de pe unghii.

Diabetul poate duce la îngălbenirea atât a pielii cât și a unghiilor. Schimbarea culorii este, probabil, cauzată de legarea glucozei de proteinele ​​de colagen din unghii.

Dacă unghiile galbene nu își recapătă nuanța normală și dacă vă confruntați și cu alte simptome de diabet (senzație de sete și urinare), ar trebui sa consultați un medic.

Probleme pulmonare

Apariția unghiilor albastre (în special atunci când sunt asociate cu buzele albastre) poate însemna că aveți o problemă de sănătate legată de cantitatea de oxigen, și anume: hemoglobina scazută, astm, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), emfizem, bronșită cronică, pneumonie.

În afară de problemele pulmonare, unghiile care prezintă o nuanță de albastru pot indica, de asemenea, anumite afecțiuni cardiace.

Boli asociate artritei

Urmatoarele afecțiuni din familia artritei pot duce, uneori, la modificări ale unghiilor:

Osteoartrita: unghiile fragile, moi, cauzate de un deficit de seleniu sunt adesea observate la persoanele cu această formă răspândită de artrită.

Psoriazis: unghii galbene, ondulate (atunci când suprafața unghiilor are un aspect găurit sau vălurit) și hemoragii în așchii (Splinter)

 Lupus: unghii umflate și îndoite, un simptom când pielea din jurul bazei unghiei se umflă (se pot observa pete de dimensiuni mici, roșiatice, diseminate pe suprafața pielii sau la nivelul patului unghial), este adesea întâlnită în tulburări ale țesutului conjunctiv.

Artrita reumatoidă: lunula roșie (lunula are forma de semilună în patul unghiilor) în artrita reumatoidă se datorează, de multe ori, tratamentelor cu prednison.

Boala Kawasaki: această tulburare poate duce la onicomadezis (afectare unghiala în psoriazis, în care lama unghială este desprinsă de pe patul unghial în porțiunea proximală).

Leziuni

Traumatisme ușoare ale patului unghial pot provoca pete mici, albe (leuconichie) la nivelul unghiei, care sunt inofensive – acestea dispar pe măsură ce unghia crește și, în cele din urmă, veți scăpa de partea deteriorată a unghiei.

O leziune mult mai severă a patului unghiilor poate determina apariția unor pete închise la culoare sau dungi pe sau sub unghie, desprinderea unghiilor (onicoliza) și hemoragii în așchii (Splinter).

Leziunile unghiale se pot întâmpla și în timpul unei ședințe de manichiură sau pedichiură.

Deficiențe de nutriție

Unghiile pot reflecta unele deficiențe nutriționale precum nivelurile scăzute de fier, biotină și proteine.

Cele mai multe probleme ale unghiilor nu sunt asociate cu alimentația, dar dacă suferiți de o deficiență de fier, unghiile o vor arăta. Paturile unghiale pale, albicioase sunt cel mai obișnuit simptom de anemie. În cazul unor deficiențe mai severe, unghia își poate schimba forma – o afecțiune numită koilonchie (anomalie unghială în care curburile (longi­tudinală și transversală) sunt inversate (că­tre fața dorsală), rezultând un aspect con­cav, în formă de „lingură sau lopată“; lama unghială este subțiată și concavă, cu mar­gini elevate.

Melanomul

Cunoscut ca melanom lentiginos acral, apare, de obicei, sub forma unor linii întunecate sub unghii. Se știe că acest tip de cancer de piele avansează rapid.

Infecție

Pielea dureroasă, roșie și senzația de mâncărime din jurul unghiilor sunt indicii evidente că ceva nu e în regulă. La fel ca și alte părți ale corpului, unghiile de la mâini și cele de la picioare sunt predispuse la infecții, care, de obicei, apar la adulți și sunt provocate de o ciupercă, bacterii (cum ar fi Staphylococcus) și cu etiologie virală (veruci). Infecțiile unghiilor nu indică în mod obligatoriu probleme de sănătate mari, sistemice, dar acestea trebuie tratate de către un medic.

Ciuperca este autorul cel mai frecvent și face ca unghiile să devină groase și sfărâmicioase, să își modifice culoarea luând o nuanță albastru-verde.

Bacteriile și virusurile pot determina modificări inestetice la nivelul unghiei. Infecțiile bacteriene vizează pielea de sub și din jurul unghiilor și poate duce la pierderea acestora, dacă nu este tratată.

Virusurile pielii determină verucile din jurul unghiilor și, uneori, de sub unghie, pe care un medic le poate îndepărta prin crioterapie sau “înghețarea” leziunilor sau tratament medicamentos.

R.M.