Causa peruana

Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)

causa_peruana

Causa este cel mai răspândit dish din gastronomia peruană, cel mai des întâlnit în Lima. Acesta are la bază piureul de cartof cu sos de ardei galben și o salată de carne între straturile de piure. Deseori carnea de pui din salată este înlocuită cu ton sau fructe de mare, servite cu o ușoară baie de maioneză.

Ingrediente:

  • 150 gr piept de pui,
  • 150 gr maioneză,
  • 1 ceapă,
  • 1 ardei galben,
  • 2 cartofi,
  • 1 lingură ulei,
  • sare,
  • piper alb,
  • piper negru boabe.

Mod de preparare:

Cartofii se spală și se fierb în coajă, cu puțină sare, până ce coaja se crapă. Apoi se lasă la răcit și se curăță de coajă.

Carnea se spală și se fierbe cu sare și cu câteva boabe de piper negru.

Ardeiul se spală, se taie și se sotează. Se adaugă apoi o ceașcă de apă și se fierbe pentru 5-7 minute. Cu ajutorul unui blender se pasează și se transformă într-un sos. Se condimentează cu sare și piper alb.

După ce cartofii s-au răcit, se fărâmă în bucăți și se amestecă cu sosul de ardei.

causa1

Folosind o presă sau un mixer, se transformă într-un piure. În cazul în care compoziția obținută este prea groasă, se subțiază cu supă de la carnea fiartă.

causa2

Carnea fiartă se taie în bucăți mici și se amestecă împreună cu ceapa tocată și maioneza.

causa3

Forma în care urmează să se așeze causa se unge cu ulei de măsline și, pe rând, se pune 1 strat de piure, 1 strat de carne și deasupra 1 strat de piure.

causa4

Se dă la rece și se servește ca atare sau cu pâine prăjită.

causa5

Pofta bună!

Nicoleta Popa

NICIUN COMENTARIU